Przepisy kulinarne
Poniedziałek, 22 Grudnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44448
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI gusia1000
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut
Czas smażenia: 30 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

  • Farsz do krokietów :
  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • 1 duża cebula,
  • 5 dag suszonych grzybów,
  • 3 łyżki oleju do smażenia cebuli i grzybów,
  • 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu- do gotowania kapusty,
  • sól, pieprz, Vegeta-do smaku.
  • Ciasto naleśnikowe :
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli-do smaku,
  • olej słonecznikowy do smażenia naleśników.
  • (jeśli ciasto jest za rzadkie i naleśniki się rwą, to dodajemy mąki, a jak za gęste i naleśniki są sztywne, to mleka).
  • Panierka:
  • 2 jajka rozbite z dodatkiem soli i pieprzu,
  • bułka tarta do panierowania ,
  • olej słonecznikowy do smażenia krokietów.

Krokiety z kapustą i grzybami, choć nieco pracochłonne, to można sporządzić nie tylko na Wigilię.

Etapy przygotowania

Wykonanie naleśników :
Składniki na ciasto naleśnikowe (mleko, mąka, jajka, proszek do pieczenia, olej, sól)  dobrze zmiksować ze sobą i pozostawić na 10 minut do zgęstnienia.
Ciasto ma mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany.
Patelnię teflonową rozgrzać na gazie i natłuścić ją kilkoma kroplami oleju słonecznikowego.
Potem wlewamy na patelnię małą chochlę ciasta i szybko rozprowadzamy po całej powierzchni.
Smażymy cienkie naleśniki na jasny kolor z 2 stron, przewracając drewnianą łopatką.
Po usmażeniu wszystkich  naleśników przykryć je drugim talerzem i odstawić na jakiś czas, aby zmiękły, wówczas łatwiej się zwijają.
Wykonanie farszu :
Suszone grzyby dzień wcześniej namoczyć i przykryć, a następnie gotować, aż zmiękną.
Kiszoną kapustę dobrze wypłukać i gotować do miękkości dodając przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu).
Następnie odcedzić, dobrze odcisnąć i pokroić na drobne kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na oleju słonecznikowym.
Potem dodać obgotowaną i pokrojoną kapustę i obgotowane pokrojone grzyby.
Dusić wszystko około 30 minut, stale mieszając i dobrze doprawić solą, pieprzem i vegetą.
Farsz odstawiamy do ostygnięcia, a następnie na środek każdego naleśnika dajemy farsz i równomiernie rozsmarowujemy po całości i zwijamy w kopertę, tj.: 2 boki zawijamy do środka, lub rulonik.
Przygotowane krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor na oleju słonecznikowym.
Krokiety podajemy na ciepło do czystego barszczu, np. na Wigilię.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
03.6.2011

Oświadczam, że była to tylko 1 razowa akcja wstawienia jedynek do przepisów Pani Henryki, na skutek nie dawania mi spokoju i wytykania błędów na każdym kroku-zdjęcie, przepis. Nikomu innemu będącemu tu na portalu nie wstawiam jedynek, a tylko 5 i miłe komentarze. Pozdrawiam.

 
09.3.2011

Ostrzegam,że gusia1000 złośliwie jedynkuje! Dowód:mój profili moje przepisy.

 
03.3.2011

Z góry dziękuję za miłe komentarze oraz pozytywne oceny i proszę o więcej. Pozdrawiam.





REKLAMA

Sonda

czarrna

Ilosc dodanych przepisow:
547

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
27

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
15

Angua

Ilosc dodanych przepisow:
15

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
216

lula

Ilosc dodanych przepisow:
1

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
246

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2962