Przepisy kulinarne
Piątek, 25 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44004
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Krem z pieczarek

Krem z pieczarek
Dodane przez:
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 3

Składniki

  • 5 szklanek bulionu
  • 1 duża cebula
  • 50 dag pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki zimnego mleka
  • 1 szklanka śmietany kremowej
  • sól i biały pieprz

Pyszna zupa z pieczarek

Etapy przygotowania

Oczyszczone pieczarki i obraną, podzieloną na części cebulę miksujemy lub siekamy. Wkładamy na roztopione masło i dusimy, często mieszając, by nie dopuścić do zrumienienia. Gdy pieczarki będą prawie miękkie (smażymy ok. 10 min), łączymy z rosołem i na średnim ogniu gotujemy przez 3 min, następnie dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku, mieszamy, jeszcze raz zagotowujemy.

Trzymamy na ogniu przez 3 min, by mąka straciła smak surowizny. Gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia łączymy z lekko spienioną śmietaną, gorącą zupę rozlewamy do kokilek, podajemy z kruchymi paluszkami lub pasztecikami z francuskiego ciasta z pieczarkowym farszem.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2896

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
218

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
33

Radek pl

Ilosc dodanych przepisow:
1

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
6

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
194