Przepisy kulinarne
Sobota, 1 Listopada 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44228
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Kotlety Pożarskiego

Kotlety Pożarskiego
Dodane przez:
Czas przygotowania: 25 minut
Czas smażenia: 10 minut
Kaloryczność: 280 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 1/2 kg piersi z kury
  • 2 czerstwe bułki
  • pół szklanki mleka
  • 8 łyżek masła
  • jajko
  • żółtko
  • 5 łyżek tartej bułki
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

■ Mięso kury posiekać bardzo drobno tasakiem lub dwukrotnie zemleć w maszynce. Przy drugim mieleniu dodać pozbawione skórki i namoczone w mleku, nieodciśnięte bułki. Wymieszać z żółtkiem, trzema łyżkami masła, solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić.

■ Formować podłużne kotleciki o grubości do 3–4 cm. Zanurzać w roztrzepanym jajku i obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na sklarowanym maśle na jasnozłoty kolor z obu stron. Podlać łyżką gorącej wody, przykryć i trzymać na maleńkim ogniu przez kilka minut.

■ Najlepiej podawać z zielonym groszkiem, marchewką, kalafiorowym purée lub fasolką szparagową polaną stopionym masłem.  

Inne warianty

Kotleciki z kostką

W czasie formowania kotlecików wystarczy włożyć w mięso grubszą kostkę ze skrzydełka kurczaka. Umożliwi to wygodne jedzenie kotleta palcami.

Różne dodatki

Do masy mięsnej można dodać drobno posiekane, przesmażone na maśle pieczarki lub inne grzyby. Można też wymieszać mięso z posiekaną natką pietruszki. Zamiast pieprzem można przyprawić kotlety imbirem i przed podaniem skropić sokiem z cytryny.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
239

Klajdek

Ilosc dodanych przepisow:
1

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
117