Przepisy kulinarne
Czwartek, 30 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44227
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Kluski ze śliwkami

Kluski ze śliwkami Anjaśliwek,
Dodane przez:
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 7 minut
Kaloryczność: 300 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • ½ kg śliwek węgierek
  • 1 kg ziemniaków
  • Mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • Sól
  • Masło
  • Cukier

Ze śliwek nie należy wyjmować pestek ponieważ utracimy aromat i smak śliwki.

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie przecisnąć przez praskę, wsypać mąkę ziemniaczaną, jajko, sól i ugnieść ciasto (takie jak na zwykłe kluski śląskie).
  • Śliwki ponacinać wzdłuż. UWAGA : Ze śliwek nie należy wyjmować pestek ponieważ utracimy aromat i smak śliwki.
  • Porcje ciasta faszerować j śliwkami, zaklejać i formować kluski.
  • Wrzucać na wrzątek, gotować do czasu aż wypłyną na wierzch po czym zmniejszyć temperaturę płyty (lub ogień) i pogotować jeszcze 2-3 minuty.
  • Masło rozpóścić na patelni. Polać goroące kluski i posypać cukrem.

Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
02.10.2009

Ze smietana i cukrem to tez super pomysl. Musze spröbowac. Dziekuje za komentarz i dobra rade :) Pozdrawiam

 
02.10.2009

Uwielbiam, ale ja to polewam śmietaną ubitą z cukrem.

 
16.9.2009

Według mnie też wyglądają apetycznie, ale oprócz białka mięsnego obawiałabym się o moje stare, ale swoje zęby... Pozdrawiam





REKLAMA

Sonda

Klajdek

Ilosc dodanych przepisow:
1

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
117

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
238