Przepisy kulinarne
Wtorek, 21 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44222
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Kluski śląskie

Kluski śląskie
Dodane przez:
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 50 dkg mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Jedne z moich ulubionych klusiów. Idealnie pasują do sosów mięsnych.

Etapy przygotowania

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, studzimy.
  2. Następnie przeciskamy przez praskę, wbijamy jajko, mąkę, solimy i pieprzymy. Mieszamy dokładnie.
  3. Z uzyskanej masy formujemy niewielkie kuleczki i robimy dziurkę.
  4. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu wypłynięcia.

SMACZNEGO!:))


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
24.3.2010

Ja też lubię śląśkie polane sosem i do tego mięsko i surówka...:)

 
12.2.2010

Pyszczolinka, do tradycyjnych śląskich dodaje się mąkę ziemniaczaną i zagniata bez jajka (choć ew. można je dodać jeśli boimy się, że kluski nam się rozpadną) a do kopytek jajka obowiązkowo i mąka pszenna

 
12.2.2010

No podobne, a jednak się różnią smakiem trochę, za kopytkami nie przepadam a kluski uwielbiam, może to ten ich kształt mnie tak urzekł;)





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2949

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
3

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
15

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
54

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210