Przepisy kulinarne
Sobota, 22 Listopada 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44340
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Gulasz z żołądków w sosie chrzanowym na bazie beszamelu

Gulasz z żołądków w sosie chrzanowym na bazie beszamelu Sławek Kubicki
Dodane przez:
Czas przygotowania: 90 minut
Czas duszenia: 1 godzin
Ilość porcji: 3

Składniki

  • ŻOŁĄDKI:
  • 1 średnia cebula
  • 60 dag żołądków drobiowych
  • 1 szklanka bulionu rosołowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • SOS::
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 czybata łyżka mąki
  • 1 szklanka rosołu
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżeczki chrzanu

Bardzo smaczne

Etapy przygotowania

Żoładki oczyścić i pokroić w kawałki.Cebulę posiekać w piórka. Cebulę i żołądki posmażyć na oleju z solą, pieprzem i majerankim ok 10 minut. Po podsmażeniu dolać szklankę rosołu i szklankę wody i dusić pod przykryciem godzinę mieszająć od czasu do czasu. Po godzinie gotowania zdejmujemy pokrywkę i na wolnym ogniu redukujemy pozostałości płynu. W tym czasie przygotowujemy sos.

W rondelku rozpuścić łyżkę margaryny, wsypać mąkę i do gotowej zasmażki dodajemy szklankę mleka i szklankę rosołu. Trzymamy na ogniu do momentu zgęstnienia się sosu mieszająć od czasu do czasu. Gdy sos jest gotowy dodajemy chrzan i przelewamy do ugotowanych wcześniej żołądków.

Na bazie sosu beszamelowego można przyrządzić oprócz sosu chrzanowego wspaniały sos pomidorowy i musztardowy.  


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
196

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2958

Apetyt

Ilosc dodanych przepisow:
3

beniawojt

Ilosc dodanych przepisow:
2

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
5

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
16

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
56