Przepisy kulinarne
Poniedziałek, 21 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43577
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Gulasz wegetariański - warzywny

Gulasz wegetariański - warzywny
Dodane przez:
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 2

Składniki

  • 5 pomidorów świeżych (lub ewentualnie z puszki)
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 ogórki małosolne
  • 4 pieczarki
  • 1 przecier pomidorowy
  • 3 ziemniaki
  • 1 kolorowa papryka
  • 2 kostki rosołu grzybowego
  • garść pietruszki
  • olej
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz,ostra mielona papryka)
  • 2 torebki ryżu

Bezmięsna alternatywa dla wegetarian i miłośników warzyw

Etapy przygotowania

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, nie mogą być jednak za miękkie. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki.  Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na małym ogniu. Pozostałe warzywa oraz pieczarki myjemy i kroimy w dużą kostkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy kolejno pieczarki,paprykę,ogórki. Potem dodajemy ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Na koniec wrzucamy na patelnię pomidory, które roztrzepujemy widelcem, tak by powstała masa na sos.  Dodajemy  pół słoiczka przecieru pomidorowego oraz kostki rosołowe i cały czas mieszamy. Doprawiamy potrawę do smaku pieprzem, solą i mieloną papryką.  Przed podaniem przelewamy potrawę do garnka  i podduszamy ok 5 minut. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dolewamy odrobinę wody wedle uznania. Na talerz wykładamy ryż, a potem gulasz. Przed samym podaniem obsypujemy danie pietruszką.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
90

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
109

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

kondzii

Ilosc dodanych przepisow:
1

magdelka

Ilosc dodanych przepisow:
1

Klaudusia2008

Ilosc dodanych przepisow:
2

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!