Przepisy kulinarne
Czwartek, 31 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44035
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty  BBS
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut
Czas gotowania: 15 minut
Kaloryczność: 410 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • główka młodej kapusty
  • szklanka ryżu
  • 2 piersi kurczaka
  • litr bulionu drobiowego z kostki
  • 3 młode marchewki
  • 1/2 szklanki startego sera żółtego (np. gouda)
  • puszka pomidorów (45 dag)
  • gałka muszkatołowa
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Etapy przygotowania

Kapustę zblanszować przez 2–3 minuty w osolonym wrzątku , odcedzić, ostudzić wyciąć głąb, liście rozdzielić.

Ryż ugotować. Mięso ugotować w bulionie przez 10–15 minut, odcedzić (sos z gotowania zachować do sosu pomidorowego) zmielić i wymieszać z ryżem.

Marchewki obrać, opłukać, pokroić w plastry, dodać do farszu razem ze startym serem, doprawić solą i pieprzem. Na przestygnięte liście kapusty nakładać farsz, zawijać gołąbki tak jak krokiety, układać w rondlu (łączeniem liści do spodu, tak by farsz się nie wydostawał na zewnątrz gołąbka).

Pomidory zmiksować ze szklanką sosu z gotowania gołąbków i szczyptą gałki muszkatołowej. Sosem zalać gołąbki, dodać łyżkę masła i dusić przez 20 minut na wolnym ogniu.

Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
24.2.2011

One aż się proszą aby je zrobić -5-

 
04.10.2009

fajnie wyglądają z tą marchewką





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2915

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
222

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
120

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
35

Radek pl

Ilosc dodanych przepisow:
1

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
70

Trippin

Ilosc dodanych przepisow:
55

Ilosc dodanych przepisow:
393