Przepisy kulinarne
Niedziela, 20 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43574
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Gołąbki z mięsa i ryżu w sosie pomidorowym

Gołąbki z mięsa i ryżu w sosie pomidorowym Danusia19671
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 10

Składniki

  • Kapusta biała -3 kg
  • Wieprzowina (łopatka) -900g
  • Ryż -300g
  • Margaryna -30g
  • Cebula -150g
  • Smalec -50g
  • Mąka -50g
  • Koncentrat pomidorowy -50g
  • Śmietana -100g
  • Sól i pieprz

Gołąbki pierwsza klasa.

Etapy przygotowania

Kapustę oczyścić, opłukać, wyciąć głąby, włożyć do gotującej się wody i obgotować.

Główki kapusty przestudzić i rozdzielić liście.

Ryż odmierzyć, opłukać, zagotować z margaryną i solą i z 2 razy większą objętością wody aniżeli ryżu.

Do gotującej wody wrzucić ryż, zamieszai postawić na krytej płycie, podgotować i  przestudzić.

Cebulę obrać, pokroić w plastry i usmażyć na smalcu.

Mięso umyć, oddzielić od kości, pokroić w kawałki i zemleć w maszynce wraz z cebulą.

Ryż połączyć z mięsem, dodać sól i pieprz, wymieszać masę.

Do liści kapusty nakładać farsz, zawijać gołąbki, układać w rondlach przekładając małymi liścmi kapusty.

Gołąbki zalać wodą albo wywarem z kości i dusić

Gdy gołąbki są miękkie dodać śmietanę rozmieszaną z mąką i koncentratem pomidorowym i zagotować.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
89

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
109

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

magdelka

Ilosc dodanych przepisow:
1

Klaudusia2008

Ilosc dodanych przepisow:
2

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!