Przepisy kulinarne
Środa, 20 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44051
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Gołabki z kaszą gryczaną i grzybami

Gołabki z kaszą gryczaną i grzybami  Pyza
Dodane przez:
Czas przygotowania: 3 godzin
Czas duszenia: 60 minut
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 1, ok. 1,5-2 kg, luźna kapusta biała lub włoska
  • ok.0,5l suszonych grzybów leśnych
  • 3-4 szkl. na wpół ugotowanej kaszy gryczanej
  • 3-4 cebule
  • kilka łyżek masła
  • mały słoik koncentraty pomidorowego [albo mały kubek śmietany do zup i sosów]
  • pęczek koperku
  • do smaku: sól i mielony pieprz
  • woda lub bulion

Lubicie gołąbki? na pewno! ale czy zawsze muszą być z mięsem?

Etapy przygotowania

W dużym garnku zagotować wodę; z kapusty, ostrym nożem, wykroić głąb i parzyć ją we wrzątku zdejmując delikatnie kolejne liście. Następnie ściąć z liści zgrubiałe nerwy. Grzyby namoczyć przez min. 1 godz. a najlepiej na noc, ugotować w wodzie, w której się moczyły. Cebulę obrać i drobno poszatkować, zeszklić na maśle, dodać pokrojone drobno grzyby i dusić pod przykryciem kilka minut; wymieszać z kaszą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na środku każdego liścia układać sporą porcję nadzienia, zagiąć boki i zwijać ciasne rulony. Tak przygotowane gołąbki układać ściśle w rondlu [na dnie ułożyć kilka liści], zalać wodą albo bulionem i dusić pod przykryciem przez ok. 1 godz.. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy [lub śmietanę] i posiekany koperek. Powstały sos można zagęścić zasmażką przygotowaną z 2 łyżek masła i 2 łyżek mąki.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2923

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
202

Ilosc dodanych przepisow:
403

Renia_Kawa

Ilosc dodanych przepisow:
96

karita

Ilosc dodanych przepisow:
111

KuchniaDoroty

Ilosc dodanych przepisow:
1

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
1

medon

Ilosc dodanych przepisow:
167