Przepisy kulinarne
Wtorek, 22 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43981
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Gołąbki z kapusty włoskiej

Gołąbki z kapusty włoskiej
Dodane przez:
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 1 włoska kapusta
  • 0,4 kg ryżu (4 saszetki)
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 0,2 kg pieczarek
  • bulion w kostce
  • oliwa sól, pieprz, papryka ostra w proszku (ew. przyprawy do smaku)

Gołąbki, które rozpływają się w ustach.

Etapy przygotowania

Zaczynamy od ugotowania ryżu (na sypko). Następnie mielimy mięso. Cebulę oraz pieczarki kroimy dość drobno i smażymy na oliwie.   Ryż, mięso oraz warzywa doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką ostrą i bardzo dokładnie mieszamy.  Kapustę oczyszczamy z brzydkich liści, myjemy, wycinamy głąb i blanszujmy pojedyncze liście.  Na przygotowanych liściach kładziemy farsz i zawijamy boki liścia do środka a później rolujemy.  Bulion rozpuszczamy w 1/2 l wody. Na dnie rondla (ew. garnka) układamy liście kapusty, które nam pozostały. Następnie ciasno układamy gołąbki. Zalewamy wszystko przygotowanym bulionem, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 45 minut.  Podajemy z sosem pomidorowym.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
26.6.2009

nie za duzo ryżu??? 4 torebki na pół koli mięsa?????-wg mnie bardzo ryzowowe to nadzienie. Ja daje na 0,5 mięsa max 1 torebkę ryżu





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
5

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
30

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2877

sferagastro

Ilosc dodanych przepisow:
5

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
212