Przepisy kulinarne
Niedziela, 23 Listopada 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44340
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Gołąbki w kapuście włoskiej.

Gołąbki w  kapuście włoskiej. msewka
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 godzin
Czas gotowania: 1 godzin
Ilość porcji: 12

Składniki

  • 1 duża główka kapusty włoskiej
  • 0,65 kg mięsa mielonego z indyka
  • 20 dag suchego ryżu (lub 2 torebki po 10 dag)
  • sól,pieprz ziołowy
  • mini kosteczka czosnku Knorr
  • mini kosteczka smażona cebulka Knorr
  • 3-4 kostki rosołowe drobiowe (1 na 0,5 l wody do gotowania)
  • na sos:
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej

Rzadko robię gołąbki,ale bardzo je lubimy.

Etapy przygotowania

Kapustę oczyścić.Delikatnie zdejmować liście.Opłukać je. Wrzucać po kilka liści na wrzątek i po ok.2-3 minutach wyjmować.Z liści ściąć grube nerwy nie uszkadzając przy tym liścia.Z tej porcji otrzymałam 12 dużych gołąbków.Ugotowałam 6 a 6 zamroziłam surowych. Ryz ugotować i ostudzić.Wymieszać z mięsem mielonym.Doprawić solą,pieprzem ziołowym i rozkruszyć mini kosteczkami Knorr. Dno garnka wyłożyć kilkoma dużymi liśćmi. Na każdym z liści przeznaczonych na gołąbki kłaść na środku porcję masy mięsno-ryżowej , podwinąć boki i zwijać w rulony.Układać ściśle w garnku.Zalać bulionem z kostek drobiowych.Na wierzchu można ułożyć kawałki sparzonej kapusty (bardzo lubimy tą kapustę). Gotować całość ok.1 godziny.Odlać ok. szklankę płynu z gotowania gołąbków i ostudzić.Wymieszać z mąką pszenną dokładnie, by nie było grudek. Do garnka włożyć koncentrat pomidorowy, lekko rozmieszać. Gdy chwilę się pogotuje i straci smak surowizny wlać wodę z mąką pszenną i chwilkę razem gotować.Ew. doprawić jeszcze sos do smaku. Pyszne są także gołąbki odgrzewane. A zamrożone gotuję dopiero przed podaniem.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
196

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2958

Apetyt

Ilosc dodanych przepisow:
3

beniawojt

Ilosc dodanych przepisow:
2

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
5

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
16

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
56