Przepisy kulinarne
Czwartek, 2 Lipca 2015. Ilość przepisów w serwisie: 44890
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Flaki

Flaki
Dodane przez:
Czas przygotowania: 90 minut

Składniki

  • flaki 2 kg
  • marchewka 4 szt
  • pietruszka 2 szt
  • seler 1 szt
  • wołowina 70 dag
  • udka kurczaka 3 szt
  • por (biała część) 1 szt
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • papryka ostra
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Flaki - nie ma to jak tradycyjne flaki :)

Etapy przygotowania

Flaki - przepis na tradycyjne flaki

Flaki obgotowujemy we wrzątku po około 3 minuty.

Do garnka wkładamy włoszczyznę, mięso wołowe, ziele angielskie i listki laurowe - gotujemy 30 minut. Do mięsa wołowego wrzucamy udka i gotujemy jeszcze około 20-30 minut. Gotujemy wywar.

Wyjmujemy mięso gdy jest już miękkie i kroimy na małe kawałki, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce. Na przecedzonym wywarze gotujemy flaki, pod koniec dodajemy wcześniej wyjęte składniki.

Doprawiamy solą, ostrą papryką, pieprzem i majerankiem.

Zasmażka: masło przesmażamy z mąką na patelni, dodajemy do flaków, gotujemy 3 minuty.

Takie pyszne flaki na pewno zasmakują nie tylko amatorom takiej pysznej i chyba typowo polskiej zupy, jaką są flaki .

Smacznego! :)


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Darmiona

Ilosc dodanych przepisow:
11

Martyna1991

Ilosc dodanych przepisow:
179

samsos

Ilosc dodanych przepisow:
45

Kloruś

Ilosc dodanych przepisow:
3

Camilla24

Ilosc dodanych przepisow:
5

gastrosfera1

Ilosc dodanych przepisow:
22

Justis1

Ilosc dodanych przepisow:
2

Bez Cukru

Ilosc dodanych przepisow:
10