Przepisy kulinarne
Czwartek, 24 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43989
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Filet z kurczaka w cieście francuskim

Filet z kurczaka w cieście francuskim Joanna 55
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 godzin
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 2 rolki świeżego ciasta francuskiego po 275 gram / z lidla lub stokrotki/
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 plastry sera żółtego gouda
  • 1 cebula
  • kilka pieczarek
  • pieprz kolorowy
  • vegeta lub sól
  • jajko roztrzepane z odrobiną mleka
  • sezam

pyszne danie, zwłaszcza z czerwonym barszczykiem. Idealne na wszelkie uroczyste przyjęcia:)

Etapy przygotowania

Pierś kurczaka rozdzielić wzdłuż na 2 filety. Każdy filet przekroić wzdłuż na 2 plastry.
Otrzymamy 4 porcje, posmarować je olejem, oprószyć pieprzem i vegetą lub solą, odstawić.
W tym czasie cebulę pokroić w kostkę, zeszklić z odrobiną cukru i vegety.
Dodać pokrojone pieczarki, przesmażyć i pod koniec doprawić pieprzem i vegetą.
Odparować i wystudzić.
Rozgrzać piekarnik do 200 st.
Ciasto rozwinąć, przekroić na pół, rozwałkować.
Podobnie zrobić z drugim ciastem/ przykryć, aby nie wysychało/
Na każdej porcji ciasta ułożyć porcję kurczaka, na niej farsz grzybowy.
Każdy plaster sera przekroić wzdłuż na pół i obie połówki sera ułożyć na kurczaku.
Po obu stronach kurczaka ponacinać ciasto w paski i zaplatać w warkocz
Wierzch posmarować jajkiem i posypać sezamem.
Ułożyć na pergaminie na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2896

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
32

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
214

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
6

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
194