Przepisy kulinarne
Środa, 17 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44177
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Domowe burgery

Domowe burgery Obiektywni w kuchni
Dodane przez:
Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 8 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 250 g łopatki wieprzowej (wcześniej należy ją zmielić)
  • Jajko
  • Pół cebuli
  • Ząbek czosnku
  • 30 g boczku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • Mała (najlepiej czerstwa) bułka cebulowa
  • Mleko do namoczenia
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos hamburgerowy (przepis na najlepszy sos hamburgerowy na moim blogu tutaj: http://www.obiektywniwkuchni.pl/domowy-hamburger/)
  • 4 bułki z sezamem (przepis na pyszne, aromatyczne i łatwe bułki do hamburgerów znajdziesz tu: http://www.obiektywniwkuchni.pl/maslane-buleczki-z-sezamem/)
  • Sałata karbowana
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 cebule czerwone
  • Opakowanie sera topionego w formie kwadracików
  • 4 plastry boczku wędzonego

Przepyszny domowy burger amerykański. Więcej na moim blogu: www.obiektywniwkuchni.pl

Etapy przygotowania

1) Hamburgera zaczynamy od przygotowania kotletów. Najpierw należy zalać czerstwą bułeczkę cebulową mlekiem, poczekać aż nasiąknie i dobrze odcisnąć. Następnie w maszynce mielimy łopatkę razem boczkiem, czosnkiem i odciśniętą bułeczką. Do masy dodajemy jajko, musztardę, ketchup i przyprawy.

2) W międzyczasie lekko podsmażamy bardzo drobno pokrojoną cebulkę, po czym dodajemy ją do mięsnej masy. Wszystko razem dokładnie mieszamy przez ok 5 min. Formujemy płaskie, okrągłe burgery. Należy pamiętać, aby ich średnica była delikatnie większa niż średnica bułki, w której będziemy je umieszczać. To dlatego, że podczas smażenia burgery się skurczą.

3) Tak uformowane kotleciki można wyłożyć na papierze do pieczenia i schować na 15 min do zamrażarki. Dzięki temu utrzymają swoją formę i łatwiej będzie przenosić je na patelnię.

4) Mocno rozgrzewamy patelnię grillową. Smażymy kotlety z obu stron do zrumienienia. A ponieważ w tym przypadku burgery są wieprzowe, to w przeciwieństwie do mięsa wołowego, należy je dobrze wysmażyć, by nie były surowe!

5) Teraz pozostaje tylko przejść do budowania cudownego, domowego hamburgera. Bułki z sezamem rozcinamy i kładziemy dosłownie na chwilę na rozgrzanej patelni grillowej miąższem do dołu. Chodzi o to, by środek bułki był chrupiący.

6) W między czasie przekrawamy każdy plaster boczku wędzonego na pół i podsmażamy na chrupko.

7) Na dolnej połówce bułki rozprowadzamy trochę sosu, kładziemy liść sałaty, następnie kilka plastrów pomidora, ogórka konserwowego i cebuli czerwonej. Kolejna warstwa to aromatyczny kotlecik, na to plaster sera topionego i dwa półplasterki boczku. Na wszystko ponownie nakładamy porządną dawkę sosu do hamburgerów i zamykamy kanapkę dociskając ją lekko. Można pałaszować!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
115

elapoetka

Ilosc dodanych przepisow:
4

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
206

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2934

patiszoneczek

Ilosc dodanych przepisow:
1

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
53

Ilosc dodanych przepisow:
404