Przepisy kulinarne
Czwartek, 31 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44035
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Delikatny kurczak w panierce

Delikatny kurczak w panierce Aleex
Dodane przez:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 1 godzin

Składniki

  • dowolna ilość udek z kurczaka
  • jajka
  • tarta bułka
  • przyprawa do kurczaka
  • wegeta
  • papryka słodka w proszku
  • oliwa

Delikatne, soczyste mięso w mięciutkiej panierce.

Etapy przygotowania

Surowe udka kurczaka podzielić na pół. Posypać przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin (ja zostawiam je na całą noc).

Jajka rozmieszać w talerzu, lekko posolić. Na drugim talerzu przygotować tartą bułkę. Kawałki kurczaka obtaczać w jajku a później w bułce. Tak przygotowane porcje mięsa obsmażyć na złoty kolor na rozgrzanej oliwie.

Przygotować garnek takiej wielkości, aby zmieściły się w nim wszystkie obsmażone kawałki kurczaka. Na dno tego dużego garnka położyć małą pokrywkę, nalać trochę wody (aby przykryła dno naczynia) i odrobinę oliwy. Można też dodać pół kostki bulionu drobiowego.

Obsmażone kawałki kurczaka przełożyć do dużego naczynia, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 50 minut.
Tak przygotowane mięso jest mięciutkie i niezwykle soczyste, a panierka nie jest ciężkostrawna. Polecam.
Smacznego.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
12.11.2008

Wolę pieczone udka bez panierki, ale za to dobrze przyprawione.

 
12.11.2008

musi być pyszny, ja do panierki do kurczaka często dodaje ziaren sezamu, pycha:)

 
24.6.2008

na pewno wypróbuję





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2915

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
222

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
120

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
35

Radek pl

Ilosc dodanych przepisow:
1

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
70

Trippin

Ilosc dodanych przepisow:
55

Ilosc dodanych przepisow:
393