Przepisy kulinarne
Wtorek, 30 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44200
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Cykoria zapiekana

Cykoria zapiekana  A. Rogalski
Dodane przez:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas zapiekania: 30 minut
Kaloryczność: 400 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 4 cykorie
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 l mleka
  • kostka bulionu warzywnego
  • gałka muszkatołowa
  • 20 dag ementalera w plasterkach
  • 8 plasterków szynki
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Główki cykorii oczyścić, wykroić gorzkie piętki, blanszować 3–4 minuty w osolonym i zakwaszonym sokiem cytrynowym wrzątku. Osączyć, ostudzić. W rondelku roztopić masło, oprószyć mąką i mieszając, zasmażyć na jasny kolor. Zasmażkę rozprowadzić wlewanym po trochu zimnym mlekiem. Sos beszamelowy, cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Dodać kostkę bulionową, szczyptę mielonej gałki muszkatołowej i pieprzu. Sos beszamelowy gotować na wolnym ogniu, mieszając przez 5 minut.

Na dno naczynia do zapiekania wlać trochę beszamelu. Główki cykorii zawinąć w plasterki ementalera i szynki. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Polać resztą beszamelu i obłożyć pozostałymi plasterkami sera. Zapiekać przez 30 minut w temp. 180˚C.

Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
13.3.2009

wyglada i smakuje przednio, polecam





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2942

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
209

Ilosc dodanych przepisow:
1

Ilosc dodanych przepisow:
405