Przepisy kulinarne
Poniedziałek, 22 Grudnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44448
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Cepeliny

Cepeliny
Dodane przez:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 30 minut
Kaloryczność: 605 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • FARSZ:
  • 30 dag mielonej wołowiny
  • 10–20 dag mielonej wieprzowiny
  • cebula
  • łyżka masła
  • 2–3 łyżki bulionu
  • sól, pieprz
  • CIASTO:
  • 20 dużych ziemniaków
  • jajko
  • sól
  • 5 dag słoniny
  • cebula
  • 3 łyżki śmietany

Etapy przygotowania

Litwa (duże pyzy z mięsem)

Farsz : cebulę obrać, posiekać, zeszklić na łyżce masła. Wymieszać z mięsem mielonym i bulionem. Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto: 15 obranych, umytych i startych ziemniaków odcisnąć przez gazę. Pozostałe ziemniaki ugotować w łupinach, obrać i przepuścić przez prasę.

■ Wymieszać obie masy ziemniaczane z jajkiem i szczyptą soli. Wyrobić niezbyt grube placki po 8 dag. Na placki nakładać nadzienie. Zgiąć krawędzie, formując z nich owalne wydłużone pyzy.

■ Cepeliny wkładać do osolonego wrzątku, powoli, aby nie przerwać wrzenia, i gotować ok. 30 minut. Wyłowić za pomocą sita, układać na podgrzanym półmisku. Polewać sosem z zesmażonej słoniny i cebuli wymieszanej ze śmietaną.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
31.7.2008

w moich stronach (pln-wsch Polska) znane rowniez jako kartacze :) pracochlonne ale za to jakie pyszne :)))





REKLAMA

Sonda

czarrna

Ilosc dodanych przepisow:
547

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
8

Angua

Ilosc dodanych przepisow:
15

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
216

lula

Ilosc dodanych przepisow:
1

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
14

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
22

foka

Ilosc dodanych przepisow:
282