Przepisy kulinarne
Piątek, 18 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43571
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Bułki na parze

Bułki na parze gosia
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

  • 10 dkg drożdzy
  • pół litra mleka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • około kg mąki
  • łyżka masła
  • 3 żółtka
  • około szkl pokrojonych na pół truskawek (pocukrowanych)

Uwielbi je cała moja rodzinka

Etapy przygotowania

Drożdze rozpuszczamy w pół szkl ciepłego mleka.Mleko lekko podgrzewamy, wsypujemy cukier, sól i masło.Jak to przestygnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia.Gdy już będzie gotowe formujemy kulki,w środek wkładamy truskawkę (robimy podobnie jak pączki).

Do dużego garnka wlewamy około połowy  wody, na wierzch mocujemy gazę (może by przymocowana gumą, naprężamy ją).Gdy już woda zacznie się gotowac układamy bułki, przykrywamy miską i parujemy ok 5 minut.

Podajemy np z mięsem polane sosem lub jak ktoś woli z bitą śmietaną i truskawkami.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
15.7.2009

ja bym dala wiecej ale,ze tylko 5 to 5 stawiam

 
23.6.2009

Bardzo dobre:) Polecam

 
23.6.2009

Czy ta bułka ma smak takiego parowanca???





REKLAMA

Sonda

Aninka88

Ilosc dodanych przepisow:
121

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2803

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
109

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1056

czarrna

Ilosc dodanych przepisow:
497

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
88

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!