Przepisy kulinarne
Wtorek, 7 Lipca 2015. Ilość przepisów w serwisie: 44900
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Obiady

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Bigos z czerwonej kapusty

Bigos z czerwonej kapusty
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 45 minut
Kaloryczność: 400 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 1 i 1/2 kg czerwonej kapusty kiszonej
  • marchewka
  • 2 czerwone cebule
  • duży ząbek czosnku
  • 2 jabłka
  • 5 mrożonych śliwek
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 30 dag kiełbasy podwawelskiej
  • 10 dag pieczeni lub gotowanej wołowiny
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oleju
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 3 jagody jałowca
  • po 1/2 łyżeczki kminku, suszonego tymianku i estragonu
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać. Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce do jarzyn o grubych oczkach.

Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Skwarki wyjąć i odłożyć. Na pozostałym tłuszczu zrumienić cebulę i czosnek.

Kapustę pokroić, dodać wraz z marchewką do cebuli, chwilę smażyć. Wlać bulion. Dodać przyprawy oraz zioła, dusić około 30 minut.

Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Kiełbasę obrać z osłonki i również pokroić w kostkę. Pieczeń pokroić w kostkę.

Połówki śliwek lekko rozmrozić, pokroić w paski i wraz z jabłkami, wołowiną, skwarkami i kiełbasą włożyć do kapusty. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić 10–15 minut. Przed podaniem usunąć listek laurowy, goździki, jałowiec i ziele angielskie.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
3094

Camilla24

Ilosc dodanych przepisow:
10

gosia47-47

Ilosc dodanych przepisow:
27

Bez Cukru

Ilosc dodanych przepisow:
10

samsos

Ilosc dodanych przepisow:
45

Martyna1991

Ilosc dodanych przepisow:
181

dudi752

Ilosc dodanych przepisow:
1

DanCake

Ilosc dodanych przepisow:
1