Saksoński placek drożdżowy

Ocena:

4.47 (146)

  • 60 min.
  • dla 10 osób
  • średni

Saksoński placek drożdżowy z migdałami i cukrem - czy może być coś lepszego? Świetnie pasuje do filiżanki kawy czy herbaty. Taki placek drożdżowy sprawdzi się zarówno jako ciasto na rodzinną imprezę, jak i weekendowy, domowy wypiek. Dobrze się przechowuje, o ile będzie co przechowywać, ponieważ to ciasto znika w mgnieniu oka!

Składniki:

  • jajka  3 szt.

  • cukier puder  2 łyżki stołowe

  • sól  1 szczypta

  • śmietana 12%  125 ml

  • drożdże  25 g

  • mąka  400 g

  • masło  270 g

  • cukier  150 g

  • cynamon  0.5 łyżeczki

  • płatki migdałowe  150 g

Saksoński placek drożdżowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jajka ubijamy z cukrem pudrem i solą, aż się spienią. Śmietankę lekko podgrzewamy, połowę wlewamy do miski i ucieramy z drożdżami i łyżką mąki. Odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce.

    saksoński placek drożdżowy (4)
  • Krok 2:

    W rondelku roztapiamy 70 g masła. Ogrzaną mąkę (np. na kaloryferze) wsypujemy do miski, wlewamy wyrośnięty zaczyn, dodajemy ubite jajka, stopione masło, resztę śmietanki. Mieszamy drewnianą łyżką, a potem przez 15 min wyrabiamy miękkie, pulchne ciasto. W razie potrzeby wlewamy jeszcze odrobinę śmietanki lub ciepłego mleka.

    saksoński placek drożdżowy (5)
  • Krok 3:

    Dużą blachę natłuszczamy i oprószamy mąką, przekładamy na nią ciasto rozwałkowane lub rozciągnięte palcami, na grubość 1 cm. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    saksoński placek drożdżowy (3)
  • Krok 4:

    Pozostałe masło ucieramy z łyżką cukru na puszystą masę. Resztę cukru mieszamy z cynamonem. Kiedy ciasto podrośnie, dwoma palcami robimy na całej jego powierzchni głębokie dołki. Na wypukłościach między dołkami kładziemy grudki utartej masy maślanej, aby w czasie pieczenia roztopiła się i spłynęła do przygotowanych dołków.

    saksoński placek drożdżowy (2)
  • Krok 5:

    Na cieście rozsypujemy grubą warstwę płatków migdałowych, a na końcu cukier z cynamonem. Przez pierwsze 5 min placek pieczemy w temp. 210°c. Potem redukujemy temp. do 190°c. Po 15 min pieczenia ciasto powinno być w środku delikatne i miękkie, a z wierzchu mocno przyrumienione i chrupiące.

    saksoński placek drożdżowy (1)

Porady

W przepisie na saksoński placek drożdżowy wykorzystujemy:

  • mąkę - przesianą
  • płatki migdałowe - można zastąpić je posiekanymi migdałami lub orzechami
  • dodatkowy tłuszcz, np. łyżkę masła i mąkę do blachy
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Saksoński placek drożdżowy możemy upiec zarówno na święta wielkanocne, jak i na Boże Narodzenie. Dodatek cynamonu sprawia, że ciastem będzie pięknie pachnieć w całym domu. Jeśli lubimy bakalie, do środka możemy dodać rodzynki, kawałki suszonych owoców lub orzechy. Ciasto świetnie smakuje samo, ale sprawdzi się też np. cienko posmarowane masłem i dżemem, maczane w mleku czy kakao. Saksoński placek drożdżowy jest naprawdę pyszny!

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne