Pyzy drożdżowe (pampuchy) z farszem grzybowym

Ocena:

4.5 (144)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Pyzy drożdżowe inaczej zwane pampuchami to tradycyjne danie kuchni polskiej. Istnieje wiele przepisów na tą potrawę. Występuje ona zarówno w wersji słodkiej jak i słonej. Pyzy drożdżowe są mięciutkie i pulchne, a swoim smakiem zachwycają nawet zagranicznych gości. Pampuchy gotowane są na parze, dzięki czemu mają dość sprężystą konsystencję. Poznaj przepis na pyzy gotowane na parze z farszem grzybowym i powróć wspomnieniami do smaków babcinej kuchni.

Składniki:

  • drożdże  2 dag

  • jajka  1 szt.

  • masło  8 łyżek stołowych

  • mleko  185 ml

  • mąka  30 dag

  • cebula  1 szt.

  • natka pietruszki  1 pęczek

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • cukier  1 łyżeczka

  • grzyby leśne  50 dag

  • czosnek  2 ząbki

Pyzy drożdżowe (pampuchy) z farszem grzybowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Z części mąki przygotowujemy rozczyn, mieszając ją z drożdżami rozpuszczonymi w letnim mleku. Gdy zaczyn ruszy, dodajemy resztę przesianej mąki, 3 łyżki masła, jajko, cukier i sól. Wyrabiamy gładkie, lśniące ciasto, które powinno odchodzić od ręki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

    pampuchy-ciasto
  • Krok 2:

    Grzyby oczyszczamy i dokładnie myjemy. Następnie kroimy je drobno i podsmażamy na maśle razem z posiekanym czosnkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Bierzemy po dużym kawałku wyrośniętego ciasta, rozpłaszczamy na dłoni, nakładamy nadzienie grzybowe i zawijamy, formując kulę.

    grzyby-lesne
  • Krok 3:

    Gotujemy na parze, pod przykryciem 5–7 min. Podajemy gorące, polane stopionym masłem, z zarumienioną cebulką. Pampuchy możemy także przyrządzać na słodko, dodając do ciasta 2 łyżki cukru i nadziewając je konfiturami wymieszanymi z bułką tartą.

    pampuchy-gotowanie-na-parze

Porady

Jeśli nie posiadacie specjalnego garnka lub wkładki do gotowania na parze, wystarczy zagotować wodę w zwykłym garnku i umieścić nad nim ściereczkę wiążąc ją po bokach naczynia. Następnie delikatnie położyć pyzy na ścierce. Nieco łatwiejszym i wygodniejszym sposobem będzie umieszczenie na garnku z gotującą się wodą metalowego sitka. Warto zwrócić uwagę, by pyzy nie dotykały wody.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pyzy drożdżowe – wersja słodka i słona

Pampuchy można przyrządzić zarówno na słodko jak i słono. W wersji słodkiej pyzy można nadziewać ulubioną konfiturą lub po prostu polać nią danie po wierzchu. W tym wypadku sprawdzi się również miód i jogurt naturalny z dodatkiem cukru. Pyzy drożdżowe na słodko można podawać również z owocami takimi jak np. jagody lub słodkim twarożkiem. Z kolei w wersji słonej dobrze sprawdzą się różnego rodzaju farsze z dodatkiem takich składników jak grzyby czy kapusta. Popularną metodą serwowania pyz drożdżowych na słono jest również łączenie ich z gulaszem na bazie mięsa. Kombinacji smakowych jest wiele, dlatego też każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.

Pyzy - nie tylko drożdżowe

Pyzy ziemniaczane to również tradycyjne danie kuchni polskiej. Do ich przygotowania potrzebujemy ziemniaków, cebuli, oleju i przypraw. Podobnie jak pyzy drożdżowe, pyzy ziemniaczane można faszerować. Pysznie smakują zarówno na słodko jak i słono. To danie, które mogą spożywać osoby na diecie bezglutenowej.

Zobacz też: Zawijańce drożdżowe z truskawkami

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne