Krewetki Tygrysie w miodzie pitnym z tajską słodką bazylią + lemoniada imbirowa

Ocena:

4.53 (183)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Krewetki Tygrysie w miodzie pitnym z tajską słodką bazylią + lemoniada imbirowa

Składniki:

  • krewetki tygrysie 16/20/24 sztuki
  • groszek cukrowy 150 g
  • pomidory koktajlowe 12 sztuk
  • imbir 3 cm
  • miód pitny 120 ml
  • bazylia tajska 80 g
  • sos ostrygowy 40 ml
  • olej
  • Lemoniada imbirowa
  • 0,50g świeżego imbiru
  • 100ml syropu cukrowego
  • 100ml soku z cytryny
  • 150ml wody gazowanej

Krewetki tygrysie w miodzie pitnym z tajską słodką bazylią + lemoniada imbirowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krewetki nacinamy od strony grzbietu i wyciągamy ciemny przewód pokarmowy. Na patelnie wlewamy olej, gdy się rozgrzeje smażymy krewetki.
  • Po 3-4 minutach dodajemy pocięty w drobne paski imbir, groszek cukrowy, sos ostrygowy. Po kolejnych 2 minutach dodajemy miód pitny, pomidory koktajlowe i bazylię tajską.
  • Lemoniada: Wszystkie składniki wlewamy do blendera i dodajemy kości lodu. Blendujemy do uzyskania konsystencji sorbetu. Dekorujemy kawałkami świeżego imbiru.

Porady

Wypróbuj przepis na zupę tajską

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Imbir najłatwiej obierzecie zwykłą łyżką stołową Oryginalne danie z przepisu serwują warszawska i poznańska restauracja WHY THAI. www.whythai.pl

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne