Kolokit hokeftedes

Ocena:

4.46 (185)

  • 25 min.
  • dla 6 osób
Kolokithokeftedes, czyli grecki placuszki z cukinii.

Składniki:

  • 3 małe cukinie
  • ½ kostki sera feta
  • 2 ząbki czosnku, 1 dymka
  • 1 garść ziół (np. mięty, kopru i pietruszki)
  • 1 jajko, bułka tarta
  • ½ łyżeczki soli, pieprz, olej do smażenia
  • sos:
  • 2 łyżki majonezu, 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku, koperek

Kolokit hokeftedes - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Placuszki:
  • Cukinie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na sicie odcisnąć nadmiar soku i całość przełożyć do miski. Fetę drobno pokruszyć i dodać do cukinii. Zioła i dymkę umyć, drobno posiekać i dodać do masy. Następnie do masy dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, rozkłócone jajko, sól, pieprz oraz ½ szklanki bułki tartej. Masę dokładnie wyrobić, do połączenie się wszystkich składników. Z tak powstałej masy formować małe placuszki, obtaczać je w bułce tartej i od razu kłaść na rozgrzany olej ( ja smażyłam na patelni patelni, ale raczej we frytownicy też by się udały). Smażyć na średnim ogniu z każdej strony na złoty kolor ( mniej więcej 15 minut). Podawać ciepłe z wcześniej przygotowanym sosem.
  • Sos:
  • W wysokim naczyniu zmiksować jogurt naturalny z majonezem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodać drobno posiekany koperek.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne