Agata Wojda

Pieczeń rzymska z chrzanową marchewką

Ocena:

4.51 (172)

  • 2 godz. 10 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Czy jest tu ktoś, kto nie lubi pieczeni rzymskiej? Coś nam się wydaje, że nie ma takich osób! Trudno o lepszą propozycję na obiad - zarówno odświętny, jak i codzienny. Pieczeń rzymska wymaga odpowiednich dodatków. Tym razem postawiliśmy na charakterną, pikantną marchewkę chrzanową. To świetny dodatek, który możecie wykorzystać także do innych mięsnych dań. Przepis poleca Agata Wojda.

Składniki:

  • mięso mielone  1.2 kg

  • ziemniaki  3 szt.

  • jajka  2 szt.

  • ketchup  2 łyżki stołowe

  • musztarda  2 łyżki stołowe

  • kromka chleba  4 szt.

  • mleko  100 ml

  • sól  2 szczypty

  • pieprz  3 szczypty

  • masło klarowane  20 g

  • marchewka  300 g

  • cebula  1 szt.

  • ocet winny  50 ml

  • miód  1 łyżka stołowa

  • śmietana 18%  300 ml

  • woda  100 ml

  • mąka  1 łyżeczka

  • tarty chrzan  1 łyżka stołowa

Pieczeń rzymska z chrzanową marchewką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kartofle wyrabiamy długo i dokładnie z mięsem, jajkami, solą, pieprzem, keczupem, musztardą i namoczonym chlebem (wraz z ew. niewchłoniętym mlekiem). Nastawiamy piekarnik na temp. 180°C. Masę mięsną przekładamy do formy keksowej posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 80 min, sprawdzając patyczkiem, czy wyjdzie suchy. Pieczeń delikatnie wyjmujemy z blaszki. Kroimy dopiero wówczas gdy przestygnie.

    pieczeń rzymska (2)
  • Krok 2:

    Podajemy z marchewkową jarzynką: w garnku żeliwnym rozgrzewamy klarowane masło. Wrzucamy marchewki i cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy, gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Dodajemy ocet i miód, trzymamy na ogniu jeszcze 5 min. Śmietanę mieszamy z wodą, chrzanem i mąką, wlewamy do marchewek, mieszamy i pozostawiamy na ogniu na tyle czasu, aby sos lekko zgęstniał. Doprawiamy solą i pieprzem.

    pieczeń rzymska (1)

Porady

W przepisie na pieczeń rzymską z chrzanową marchewką wykorzystujemy:

  • mięso mielone - wieprzowo-cielęce
  • ziemniaki - ugotowane, przepuszczone przez praskę
  • musztardę - ostrą
  • chleb - razowy bez skórki, namoczony w mleku
  • dodatkowo do wysmarowania formy - łyżkę masła i bułkę tartą
  • marchewki - nieduże, pokrojone w cieniutkie plasterki
  • cebulę - średniej wielkości, posiekaną
  • ocet winny - biały
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jako sos podajmy keczup przyprawiony chrzanem. Dodanie łyżki chrzanu do wyrabianej masy pasztetowej, do klopsów cielęcych, kotletów mielonych lub jajecznych podkręca ich smak po usmażeniu. Z tego przepisu zupełnie śmiało można ukręcić kotlety zarówno w wersji obiadowej,  jak i do domowych hamburgerów. Jeśli zachowamy sos z mięsa, sugeruję podgrzać kawałki pieczeni w piekarniku, ułożone ponownie w keksówce, razem z sosem, przykryte folią aluminiową (10 min wystarczy). 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne