istock
4.45 (204)
Sało to prawdziwy przysmak na biesiadnym stole. Przepis ten pochodzi z kuchni ukraińskiej, gdzie jest szalenie popularny. Przygotowanie słoniny w przyprawach nie jest trudne i nie wymaga skomplikowanych składników, a efekt końcowy zawsze robi wrażenie na gościach. Jak ukisić słoninę, aby była delikatna, a zarazem aromatyczna? Zobacz nasz sprawdzony przepis i odtwórz go w swojej kuchni!
słonina 700 g
sól 1 kg
pieprz 1 łyżeczka
czosnek w płatkach 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
Przyprawianie sała: Na początku słoninę pozbawiamy wszelkich narośli mięsnych, gdyż z nimi łatwiej się ona psuje. Do plastikowego pojemnika lub kamionkowego naczynia wysypujemy warstwę soli (około 1 cm). Słoninę nacieramy dokładnie z każdej strony przyprawami i solą, a następnie układamy na warstwie soli i zasypujemy kolejną warstwą soli. Naczynie zakrywamy gazą i odstawiamy do lodówki na tydzień.
istock
Kiszenie: Po tym czasie wyjmujemy naczynie z lodówki, wysypujemy wilgotną sól i ponownie nacieramy nową solą i przyprawami. Słoninę przekładamy do czystego pojemnika i znów wkładamy do lodówki na kolejny tydzień. Wtedy słonina jest już gotowa do jedzenia.
istock
Porady
- Do tego przepisu najlepiej wybrać gruby kawałek słoniny.
- Przygotowując sało, ważne, aby przed soleniem wyciąć ze słoniny wszelkie mięsne narośle.
- Wszystkie przyprawy muszą być porządnie wtarte w słoninę grubą warstwą, gdyż ciężko przechodzą przez nią smaki.
- Gotowe sało należy pokroić w jak najcieńsze, niemal przezroczyste plasterki, jest wtedy najsmaczniejsza!
- W przepisie na sało nie trzeba żałować soli, gdyż słonina wchłonie tylko tyle soli, ile trzeba. Nie ma więc ryzyka jej przesolenia.
- Można użyć też innych, ulubionych przypraw, takich jak: słodka, wędzona lub ostra papryka, kminek, gorczyca, kolendra, bazylia czy tymianek.
Sało, czyli słonina w przyprawach, jest prawdziwą wizytówką kuchni ukraińskiej. To przepis z długą tradycją, gdyż pochodzi prawdopodobnie jeszcze z okresu Rusi Kijowskiej. Słonina na Ukrainie podawana jest na wiele rozmaitych sposobów i dodawana do wielu dań. Najczęściej spotkamy ją tam w wersji kiszonej lub wędzonej. Wśród wielu wariacji na temat słoniny, najciekawszą, a zarazem kontrowersyjną, jest słonina w czekoladzie. Choć brzmi to dziwnie, warto spróbować tego specjału chociaż raz. We Lwowie powstało nawet muzeum z rzeźbami, wykonanymi ze słoniny!
Słoninę można przygotować na wiele różnych sposobów. Świetnie smakuje nie tylko solona, ale i parzona, wędzona czy smażona. Choć zdecydowanie najwięcej je się jej na Ukrainie i w Rosji, słonina ma swoich fanów na całym świecie. Każdy naród przygotowuje ją na różne sposoby. Węgierska szalonna to słonina wędzona w specjalnych beczkach z drewna bukowego. Z kolei we Włoszech zjemy lardo, czyli dojrzewającą słoninę przyprawioną ziołami. W Polsce również mamy swój odpowiednik tego przepisu i jest to słonina rekrucka, przygotowywana na Podkarpaciu. Najpierw naciera się ją solą z przyprawami, następnie krótko wędzi w olchowym dymie, a potem przechowuje przez 2–3 tygodnie w chłodzie.
Słonina w soli i przyprawach zwykle jedzona jest na surowo. Cienkie plasterki słoniny najlepiej smakują na ciemnym chlebie w towarzystwie surowej cebuli i ogórka kiszonego. Jako przekąska na zimno, słonina w przyprawach świetnie pasuje jako zakąska do alkoholu. Jednak na takiej słoninie świetnie smakuje również jajecznica, jajka sadzone czy podsmażane ziemniaki. Można też na niej ugotować treściwe i sycące zupy, takie jak grochówka, żurek, fasolowa czy kapuśniak. Sało sprawdza się doskonale także do szpikowania mięsa lub nadziewania zrazów i rolad mięsnych. Jeśli mamy duże zapasy słoniny, część z nich warto też przetopić na smalec.
Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.
Rabat 20% na biżuterię marki dostępny w salonach stacjonarnych i online. Oferta nie dotyczy kolekcji Nomination oraz nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
↓
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 3 190 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 2 552 zł.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl
Odbierz rabat -20% na naszyjniki złote oraz -20% na bransoletki srebrne. Rabat nie łączy się z innymi. Oferta i szczegóły promocji dostępne w salonach stacjonarnych i na jubilerschubert.pl.
Rabat do wykorzystania w sklepie stacjonarnym Origins w Galerii Krakowskiej oraz na origins.eu. *Rabat nie obejmuje mini produktów i produktów już przecenionych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.