Mięso

14 kolekcji przepisów

16099 przepisów

Przepisy w kolekcji Mięso

Artykuły powiązane

Kurczak pieczony
20.09.2020

Drób czy podróbka? Jak wybrać mięso wysokiej jakości?

Gdzie kupić dobry drób i jak go przygotować? Jak upiec kurczaka, żeby był soczysty? Jakie staropolskie smaki warto wykorzystywać w nowoczesnej kuchni? O tym wszystkim rozmawialiśmy z Sebastianem Krauzowiczem, jednym z najbardziej utalentowanych Szefów Kuchni w Polsce i trenerem kulinarnej kadry Polski Ogólnego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

klimatarianizm
21.08.2020

Ta dieta może uratować planetę! Na czym polega klimatarianizm?

Co chwilę słyszymy o nowej diecie. Ledwo zdążymy oswoić się z jednym nowym terminem, a już pojawiają się kolejne. Kolejną dietetyczną nowością jest klimatarianizm, czyli dieta, która powstała w trosce o planetę i środowisko. Jak jeść zgodnie z jej zasadami? Na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, a z czego zrezygnować? Sprawdzamy!

mięso
14.08.2020

Polacy jedzą o 20% mniej mięsa niż rok temu? Okazuje się, że to błędne dane

Nowy raport GUS nie pozostawiał złudzeń – spożycie mięsa spada i to w zaskakującym tempie! Przyczyniło się do tego wiele współczesnych zjawisk, między innymi coraz większa dostępność wegetariańskich i wegańskich zamienników mięsa. Dlaczego jeszcze Polacy coraz chętniej rezygnują z mięsa? I jak wygląda spożycie innych produktów spożywczych w naszym kraju?

Produkty bio, eko czy organic?
29.07.2020

Produkty eko, bio czy organiczne - czyli jak żyć?

Życie to sztuka wyborów… to też masa innych „sztuk”, ale właśnie o małych wyborach chcemy tutaj porozmawiać. W końcu to od wybieranych przez nas produktów może zależeć nie tylko nasze zdrowie, samopoczucie, ale też kondycja środowiska, a może nawet kierunek rozwoju przemysłu spożywczego (przynajmniej chciałoby się w to wierzyć). Produkty eko, bio czy organiczne - sprawdźcie!

jak-osuzkuja-nas-restauracje
23.07.2020

Jak oszukują nas restauracje na wakacjach? Sprawdź, co możesz z tym zrobić!

Wakacje to nie tylko plażowanie, chodzenie po górach czy kąpiele w jeziorze. To również jedzenie. A z tym bywa różnie. Chyba nie ma osoby, która chociaż raz nie rozczarowałaby się jedzeniem w restauracji w wakacyjnym kurorcie. Co zrobić, gdy kelner postawi przed nami talerz z nieświeżą rybą? Jak reagować na ewidentnie zawyżone ceny? Sprawdziliśmy, co my, jako konsumenci możemy zrobić.

zdrowe-przekaski-na-wynos
09.07.2020

Zdrowe przekąski na wynos na słodko i na słono

Sezon letni w pełni. Wiele z nas ma już pomysł na to, jak spędzi ten wakacyjny czas. Wycieczka rowerowa, piknik w urokliwym miejscu, wypad z rodziną lub przyjaciółmi za miasto lub dłuższy wyjazd, nie może się odbyć bez odpowiedniego planu. Ważnym jego elementem jest prowiant, bowiem nic tak nie psuje miłej zabawy jak głód, zwłaszcza jeśli towarzyszą nam dzieci. Z tego powodu przygotowaliśmy dla was kilka propozycji na przysmaki, które świetnie sprawdzą się jako przekąski na wynos.

Półgęsek
25.06.2020

Półgęsek – tradycja wyjątkowego drobiu

Gęsina gości na naszych stołach zazwyczaj tylko w okolicach „świętego Marcina”, czyli na początku listopada. Warto jednak sięgać po nią częściej, bo to smaczne i zdrowe mięso, a jego najszlachetniejszą formą jest półgęsek. W cyklu Przy wspólnym stole przybliżamy ten produkt w kuchni.

przechowywanie żywności w lodówce
04.05.2020

Jak przechowywać żywność, aby jak najdłużej pozostała świeża?

Przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach pozwala dłużej cieszyć się jej świeżością i smakiem. Niestety wciąż nie zdajemy sobie z tego sprawy, przez co ogromna ilość jedzenia się psuje i traci swoje walory jakościowe. Zastosowanie się do zasad prawidłowego przechowywania żywności pozwala również lepiej planować posiłki, gdyż jesteśmy bardziej świadomi, które produkty należy zjeść w pierwszej kolejności, by się nie zepsuły. Poznaj kilka prostych wskazówek i naucz się jak przechować, by nie zmarnować.

Antrykot
28.04.2020

Antrykot wołowy - mięsny specjał w twojej kuchni

Mięsożercy dobrze znają ten kawałek – odpowiednio przygotowany antrykot wołowy to prawdziwa uczta dla podniebienia. Potwierdza to Piotr Szczęsny, ekspert z Mięsny Deli & Bistro, charakteryzując dla nas tę część wołowiny. Oto najważniejsze zasady, które sprawią, że antrykot wyjdzie wyśmienicie.

200107MASTERCHEFJUNIOR024
30.01.2020

Michel Moran – kwestionariusz kulinarny

Roześmiany Francuz, którego znamy z telewizyjnych programów kulinarnych. Ale nie tylko. Michel Moran poza jurorowaniem w programie MasterChef i MasterChef Junior prowadzi swoją restaurację z klasyczną kuchnią francuską. Nam zdradza, jakie smaki pamięta z dzieciństwa, kto go inspiruje i jaki kuchenny gadżet lubi najbardziej.