Mięso

14 kolekcji przepisów

16082 przepisów

Przepisy w kolekcji Mięso

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 180 min.
Pręga wołowa

Pręga wołowa to delikatne i kruche mięso. Jej przygotowanie zajmuje sporo czasu, ponieważ wymaga długiego duszenia, dlatego też nazywana jest często mięsem dla wytrwałych. Warto jednak sięgnąć po nią w naszej kuchni i wykazać się odrobiną cierpliwości, gdyż pręga wołowa z pewnością zaskoczy was swoim niecodziennym smakiem.

mojegotowanie

Pręga wołowa w sosie własnym

Artykuły powiązane

przechowywanie żywności w lodówce
04.05.2020

Jak przechowywać żywność, aby jak najdłużej pozostała świeża?

Przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach pozwala dłużej cieszyć się jej świeżością i smakiem. Niestety wciąż nie zdajemy sobie z tego sprawy, przez co ogromna ilość jedzenia się psuje i traci swoje walory jakościowe. Zastosowanie się do zasad prawidłowego przechowywania żywności pozwala również lepiej planować posiłki, gdyż jesteśmy bardziej świadomi, które produkty należy zjeść w pierwszej kolejności, by się nie zepsuły. Poznaj kilka prostych wskazówek i naucz się jak przechować, by nie zmarnować.

Antrykot
28.04.2020

Antrykot wołowy - mięsny specjał w twojej kuchni

Mięsożercy dobrze znają ten kawałek – odpowiednio przygotowany antrykot wołowy to prawdziwa uczta dla podniebienia. Potwierdza to Piotr Szczęsny, ekspert z Mięsny Deli & Bistro, charakteryzując dla nas tę część wołowiny. Oto najważniejsze zasady, które sprawią, że antrykot wyjdzie wyśmienicie.

200107MASTERCHEFJUNIOR024
30.01.2020

Michel Moran – kwestionariusz kulinarny

Roześmiany Francuz, którego znamy z telewizyjnych programów kulinarnych. Ale nie tylko. Michel Moran poza jurorowaniem w programie MasterChef i MasterChef Junior prowadzi swoją restaurację z klasyczną kuchnią francuską. Nam zdradza, jakie smaki pamięta z dzieciństwa, kto go inspiruje i jaki kuchenny gadżet lubi najbardziej.

peklowanie-miesa-slider
23.11.2019

Peklowanie mięsa – metoda przygotowania mięsa

Peklowanie mięsa to jeden z podstawowych sposobów konserwowania wołowiny, wieprzowiny i innych rodzajów mięsa, nadający mu atrakcyjną barwę, smak i zapach, ale również znacząco przedłużający trwałość. Peklowanie mięsa ma niewątpliwie dużo zalet, jednak bywa też niebezpieczne dla naszego zdrowia. W cyklu Poradnik Gotowania podpowiadamy, jakich reguł warto się trzymać.

Półgęsek
03.11.2019

Półgęsek – tradycja wyjątkowego drobiu

Gęsina gości na naszych stołach zazwyczaj tylko w okolicach „świętego Marcina”, czyli na początku listopada. Warto jednak sięgać po nią częściej, bo to smaczne i zdrowe mięso, a jego najszlachetniejszą formą jest półgęsek. W cyklu Przy wspólnym stole przybliżamy ten produkt w kuchni.

miesny-deli
19.09.2018

Nie taki zwykły sklep Mięsny. Mięsny Deli & Bistro to raj dla mięsożerców

Mięsny Deli & Bistro to z jednej strony sklep mięsny z chłodnią, ladą i tasakami, a z drugiej gastronomiczny lokal, w którego menu rządzi mięso. Za miejsce odpowiadają Piotr Szczęsny i Paweł Suwała, a wśród smakołyków króluje m.in. jagnięcina lubelska, wołowina rasy Angus lub Hereford i wieprzowina rasy Złotnicka Pstra karmioną żołędziami. Co jeszcze? Oto nasza recenzja "Mięsnego" w cyklu "Smaczne miejsca".

Stek Rib-Eye, Steak Corner by Jazz Bar Katowice
08.02.2017

Na stek do Katowic

Z polędwicy wołowej, T-Bone, New York, Flan oraz Rib-Eye. Każdy inny, każdy wyjątkowy. Będąc w Katowicach w dniach 10-19 lutego, zajrzyj do Steak Corner by Jazz Bar w hotelu angelo by Vienna House Katowice, aby zasmakować steków z mięsa australijskich krów rasy Angus. W ramach odbywającego się wtedy Festiwalu Steka za każdą z opcji zapłacisz 50% mniej. Dodatkowo, ofertą objęte są również wszystkie burgery z karty.