Przepisy kulinarne
Piątek, 31 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44228
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Żeberka w cebuli i suszonych śliwkach z Garnka rzymskiego :

Żeberka w cebuli i suszonych śliwkach z Garnka rzymskiego : Babciagramolka
Dodane przez:
Czas przygotowania: 75 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Ilość porcji: 3

Składniki

  • 75 dag żeberek ( paski )
  • 4 cebule
  • 10 dag suszonych śliwek kalifornijskich ( bez pestek )
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
  • ½ szklanki wody

Oczywiście można je robić również w brytfance podlewając więcej.

Etapy przygotowania

 

 

Garnek ( razem z pokrywką ) zalać wodą tak by całkowicie był zakryty i moczyć 15 minut. Wyjąć z wody .Żeberka przekroić na 3-4 kawałki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na rumiano z obu stron . Cebulę pokroić w cienkie piórka , a śliwki przekroić na połówki. Do garnka włożyć połowę cebuli i śliwek . Na to ułożyć żeberka. Na patelnię wlać wodę i ogrzewać do rozpuszczenia pozostałości ze smażenia. Wlać do garnka. Dodać  resztę cebuli i śliwek. Posypać majerankiem , papryką i pieprzem . Skropić sosem sojowym.

 

Wstawić garnek do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę na 100 stopni. Gdy osiągnie ten poziom zwiększyć na 180 stopni. I znów gdy osiągnie ten poziom zwiększyć na 230 stopni i piec 1godzinę 15 minut  .Spróbować sos – jeśli trzeba doprawić do smaku .

 

Po wyjęciu mięsa i ostudzeniu garnka zalać go ponownie wodą na 15 minut. Wypłukać i umyć miękką myjką w ciepłej wodzie bez użycia detergentów . Osuszyć.

 


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
239

Klajdek

Ilosc dodanych przepisow:
1

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
117