Przepisy kulinarne
Środa, 20 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44051
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Zając w śmietanie

Zając w śmietanie
Dodane przez:
Czas przygotowania: 35 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Kaloryczność: 670 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • comber i uda z zająca
  • 2 szklanki maślanki
  • 6 ziaren jałowca
  • po 3-4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
  • duża cebula
  • seler korzeniowy
  • marchew
  • pietruszka
  • 3 suszone grzyby
  • 2 łyżki masła
  • 1 i 1/2 szklanki lekko kwaśnej śmietany
  • sól

Etapy przygotowania

Mięso umyć, ułożyć w kamionkowym garnku, zalać maślanką i odłożyć na 2 dni w chłodne miejsce. Wyjąć z maślanki, osączyć.

Cebulę obrać, pokroić w piórka. Seler, marchew i pietruszkę obrać, opłukać, pokroić w talarki. Jałowiec, pieprz i ziele angielskie utłuc w moździerzu. Przyprawami natrzeć zająca i ponownie włożyć do garnka.

Obłożyć warzywami, przykryć i odstawić na noc. Grzyby namoczyć na noc, ugotować.

Usunąć jarzyny, mięso natrzeć solą, włożyć do brytfanny i pokryć wiórkami masła i pokrojonymi w paseczki grzybami. Piec godzinę w temp. 200°C, w czasie pieczenia polewać zająca wytwarzającym się sosem i wywarem z grzybów.

Upieczone mięso polać śmietaną i dusić jeszcze 10 minut, aby sos nabrał aromatu i nieco zgęstniał.

Podawać z brukselką z wody, polaną masłem z bułeczką.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2923

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
202

Ilosc dodanych przepisow:
403

Renia_Kawa

Ilosc dodanych przepisow:
96

karita

Ilosc dodanych przepisow:
111

KuchniaDoroty

Ilosc dodanych przepisow:
1

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
1

medon

Ilosc dodanych przepisow:
167