Przepisy kulinarne
Sobota, 19 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43574
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Wołowina pod pieczarkami

Wołowina pod pieczarkami
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Kaloryczność: 300 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 6 kotletów wołowych (po ok. 15 dag, np. rostbefu lub polędwicy)
  • 40 dag pieczarek
  • 4 cebule
  • łyżka mąki
  • łyżka musztardy
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 1/2 cytryny
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Pieczarki oczyścić, pokroić na plastry. Cebule obrać, pokroić w piórka. Cytrynę sparzyć, pokroić w półplasterki. Połowę masła stopić w rondlu, zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i cytrynę, oprószyć solą, gotować 10 minut na dużym ogniu.

Oliwę rozgrzać na patelni, włożyć kotlety wołowe, smażyć po 3–4 minuty z każdej strony. Oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do pieczarek, przykryć, by nie wystygło.

Resztę masła stopić w rondelku, wsypać mąkę, wymieszać, podsmażyć, wlać śmietanę, mieszając zagotować. Dodać musztardę, wymieszać, przyprawić. Polać mięso. Spróbuj: Z tych samych składników możesz przygotować gulasz. Mięso pokrój na małe kawałki, podsmaż, a potem podduś z resztą składników. Do tego najlepiej pasują kluski kładzione lub frytki.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
89

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
109

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

magdelka

Ilosc dodanych przepisow:
1

Klaudusia2008

Ilosc dodanych przepisow:
2

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!