Przepisy kulinarne
Piątek, 22 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44052
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Wołowina pod pieczarkami

Wołowina pod pieczarkami
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Kaloryczność: 300 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 6 kotletów wołowych (po ok. 15 dag, np. rostbefu lub polędwicy)
  • 40 dag pieczarek
  • 4 cebule
  • łyżka mąki
  • łyżka musztardy
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 1/2 cytryny
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Pieczarki oczyścić, pokroić na plastry. Cebule obrać, pokroić w piórka. Cytrynę sparzyć, pokroić w półplasterki. Połowę masła stopić w rondlu, zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i cytrynę, oprószyć solą, gotować 10 minut na dużym ogniu.

Oliwę rozgrzać na patelni, włożyć kotlety wołowe, smażyć po 3–4 minuty z każdej strony. Oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do pieczarek, przykryć, by nie wystygło.

Resztę masła stopić w rondelku, wsypać mąkę, wymieszać, podsmażyć, wlać śmietanę, mieszając zagotować. Dodać musztardę, wymieszać, przyprawić. Polać mięso. Spróbuj: Z tych samych składników możesz przygotować gulasz. Mięso pokrój na małe kawałki, podsmaż, a potem podduś z resztą składników. Do tego najlepiej pasują kluski kładzione lub frytki.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Ilosc dodanych przepisow:
403

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
2

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
202

Renia_Kawa

Ilosc dodanych przepisow:
96

karita

Ilosc dodanych przepisow:
111

KuchniaDoroty

Ilosc dodanych przepisow:
1

medon

Ilosc dodanych przepisow:
167

lena33

Ilosc dodanych przepisow:
36