Przepisy kulinarne
Piątek, 27 Marca 2015. Ilość przepisów w serwisie: 44635
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przepisy na wielkanoc

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Wołowina na dziko

Wołowina na dziko  shutterstock.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia / mrożenia: 2 dni
Kaloryczność: 590 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 1 kg wołowiny zrazowej
  • 10 dag słoniny
  • włoszczyzna
  • 2–3 liście laurowe
  • kilka oliwek
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • NA ZALEWĘ:
  • szklanka octu winnego
  • po 4–5 ziaren jałowca, goździków, ziela angielskiego i pieprzu

Etapy przygotowania

Z octu, szklanki przegotowanej wody i przypraw zrobić zalewę, włożyć do niej umyte mięso. Pozostawić je w chłodnym miejscu na 2 dni. Potem opłukać, osuszyć, wyciąć ostrym nożem głębokie otwory i wsunąć w nie pociętą w grube pasy słoninę. Mięso oprószyć solą i pieprzem.

W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć wołowinę na rumiano ze wszystkich stron. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu z dodatkiem liści laurowych około 1,5 godziny. W połowie duszenia dodać obraną i pokrojoną w kawałki włoszczyznę. Podawać na gorąco przyozdobioną oliwkami i gałązkami rozmarynu.

 

Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
 Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Przepisy na wielkanoc

Sonda

shutterstock.com
samsos

Ilosc dodanych przepisow:
22

Vanek1

Ilosc dodanych przepisow:
113

medon

Ilosc dodanych przepisow:
175

michałbernaci

Ilosc dodanych przepisow:
1