Przepisy kulinarne
Sobota, 25 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Wołowina na dziko

Wołowina na dziko  shutterstock.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia / mrożenia: 2 dni
Kaloryczność: 590 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 1 kg wołowiny zrazowej
  • 10 dag słoniny
  • włoszczyzna
  • 2–3 liście laurowe
  • kilka oliwek
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • NA ZALEWĘ:
  • szklanka octu winnego
  • po 4–5 ziaren jałowca, goździków, ziela angielskiego i pieprzu

Etapy przygotowania

Z octu, szklanki przegotowanej wody i przypraw zrobić zalewę, włożyć do niej umyte mięso. Pozostawić je w chłodnym miejscu na 2 dni. Potem opłukać, osuszyć, wyciąć ostrym nożem głębokie otwory i wsunąć w nie pociętą w grube pasy słoninę. Mięso oprószyć solą i pieprzem.

W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć wołowinę na rumiano ze wszystkich stron. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu z dodatkiem liści laurowych około 1,5 godziny. W połowie duszenia dodać obraną i pokrojoną w kawałki włoszczyznę. Podawać na gorąco przyozdobioną oliwkami i gałązkami rozmarynu.

 

Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
 Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210