Przepisy kulinarne
Sobota, 4 Lipca 2015. Ilość przepisów w serwisie: 44895
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Udka kacze z jabłkami

Udka kacze z jabłkami  shutterstock.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 80 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Kaloryczność: 470 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 10 małych
  • ziemniaków
  • l 4 podudzia
  • kacze
  • l 2 łyżki
  • majeranku
  • l sól
  • pieprz l 2 łyki oleju
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 5 dag migdałów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 goździki
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki białego wina

Etapy przygotowania

Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Uda oprószyć łyżką majeranku, solą oraz pieprzem. Odstawić na 2 godziny.

Obsmażyć z obu stron na oleju, przełożyć do brytfanny. Jabłka umyć, osuszyć, ściąć wierzchy (od strony ogonka). Łyżeczką ostrożnie wydrążyć miąższ. Rodzynki i migdały drobno posiekać i napełnić nimi wnętrza jabłek, przykryć odciętymi „czapeczkami”.

Cebulki i czosnek obrać i posiekać, zeszklić na maśle, dodać do udek. Włożyć ziemniaki, goździki, oprószyć resztą majeranku, solą i pieprzem.

Wstawić udka do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Piec 1 godz., podlewając bulionem i winem.
Na 15 min przed końcem pieczenia dołożyć do brytfanny jabłka.

Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Darmiona

Ilosc dodanych przepisow:
11

Martyna1991

Ilosc dodanych przepisow:
181

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
3094

Camilla24

Ilosc dodanych przepisow:
8

samsos

Ilosc dodanych przepisow:
45

Kloruś

Ilosc dodanych przepisow:
3

Justis1

Ilosc dodanych przepisow:
2

Bez Cukru

Ilosc dodanych przepisow:
10