Przepisy kulinarne
Sobota, 23 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44054
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Udka kacze z jabłkami

Udka kacze z jabłkami  shutterstock.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 80 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Kaloryczność: 470 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 10 małych
  • ziemniaków
  • l 4 podudzia
  • kacze
  • l 2 łyżki
  • majeranku
  • l sól
  • pieprz l 2 łyki oleju
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 5 dag migdałów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 goździki
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki białego wina

Etapy przygotowania

Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Uda oprószyć łyżką majeranku, solą oraz pieprzem. Odstawić na 2 godziny.

Obsmażyć z obu stron na oleju, przełożyć do brytfanny. Jabłka umyć, osuszyć, ściąć wierzchy (od strony ogonka). Łyżeczką ostrożnie wydrążyć miąższ. Rodzynki i migdały drobno posiekać i napełnić nimi wnętrza jabłek, przykryć odciętymi „czapeczkami”.

Cebulki i czosnek obrać i posiekać, zeszklić na maśle, dodać do udek. Włożyć ziemniaki, goździki, oprószyć resztą majeranku, solą i pieprzem.

Wstawić udka do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Piec 1 godz., podlewając bulionem i winem.
Na 15 min przed końcem pieczenia dołożyć do brytfanny jabłka.

Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
203

Renia_Kawa

Ilosc dodanych przepisow:
96

karita

Ilosc dodanych przepisow:
111

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
230

Ilosc dodanych przepisow:
403

KuchniaDoroty

Ilosc dodanych przepisow:
1

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
2

lena33

Ilosc dodanych przepisow:
36