Przepisy kulinarne
Czwartek, 23 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Szynka świąteczna

Szynka świąteczna  shutterstock.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 120 minut
Czas gotowania: 90 minut
Kaloryczność: 480 kcal
Ilość porcji: 12

Składniki

  • surowa szynka (ok. 2 i 1/2 kg)
  • 2 średnie cebule
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka nasion gorczycy
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 25–30 goździków
  • SOS:
  • 2 łyżki galaretki porzeczkowej ze słoika
  • sok i skórka starta z 1 cytryny
  • sok z 3 pomarańczy
  • łyżka startej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka octu winnego

Etapy przygotowania

Szynkę moczyć całą noc w wodzie. Następnego dnia wyjąć, osączyć, osuszyć. Przełożyć do garnka odpowiedniej wielkości, włożyć pokrojone w talarki cebule i zalać taką ilością zimnej wody, by wszystko było przykryte. Wrzucić ziarna pieprzu i liście laurowe, zagotować.

Po zszumowaniu zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować szynkę 1 i 1/2 godziny. Wyjąć z garnka i gdy nieco przestygnie, ostrym nożem naciąć skórkę w kratkę. Gorczycę utłuc w moździerzu, wymieszać z cukrem i natrzeć skórkę szynki, a w rożek każdego kwadracika wbić po jednym goździku. Piec 30 minut w temp. 220°C, aż skórka stanie się złocista i chrupiąca.

Sos :

galaretkę podgrzać w rondelku, dodać sok i skórkę otartą z cytryny, sok i skórkę z pomarańczy, wymieszać i podgrzewać. Gdy sos będzie miał silny korzenny zapach, dodać chrzan, musztardę i ocet winny. Ponownie mocno podgrzać. Szynkę podawać na gorąco, pokrojoną w plastry, z sosem porzeczkowym. Doskonała jest również na zimno.

 

Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!  
 Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
06.4.2011

Niestety musiala zajść jakaś pomyłka, ale niestety nic już sie z tym nie da zrobić. Obiecujemy, że to już ostatni raz :)pozdrawiamy!MojeGotowanie.pl Ej, jak to nic nie można zrobić(;)) zmienić zdjęcie albo wstawić w to miejsce inny przepis i inne foto. Sam tak kiedyś zrobiłem, przy zdublowanym własnym przepisie. Pozdrawiam Redakcję (całą, bez względu na płeć :) )

 
06.4.2011

Niestety musiala zajść jakaś pomyłka, ale niestety nic już sie z tym nie da zrobić. Obiecujemy, że to już ostatni raz :)pozdrawiamy!MojeGotowanie.pl

 
06.4.2011

Może to być mi poczytane za nietakt wobec Redakcji, ale wstawianie zdjęć nie mających poza rodzajem mięsa, nic wspólnego z prezentowanym daniem, zakrawa na kpiny z Użytkowników albo kompletną ignorancję kulinarną Osoby odpowiedzialnej...(Uzasadnienie: zdjęcie przedstawia szynkę standardową, co nawet w tle jest wyraźnie widoczne.Nie jest to pierwszy przypadek takiego "artyzmu kulinarnego".Pozdrawiam Redakcję i życzę więcej szacunku dla Użytkowników, którzy albo wstawiają odpowiednie foty, albo nie wstawiają nic (pomijam plagiatorów bi ci są piętnowani))................... Komentarz mój nie neguje przepisu jako takiego, faktem jest że ciekawe zestawienia: szynka+ goździki, może być udaną propozycją, wstawiam w "ulubione: czyli "warte wykorzystania".





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2949

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
15

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210