Przepisy kulinarne
Piątek, 24 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Szynka na zimno

Szynka na zimno
Dodane przez:
Czas przygotowania: 4 godzin
Czas inny: 4 godzin
Ilość porcji: 8

Składniki

  • Mięso wieprzowe od szynki, tzw. kulka lub myszka, o wadze ok. 1,5 kg
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • czubata łyżka soli
  • ewentualnie zioła prowansalskie

Wbrew pozorom bardzo lekkostrawna :)

Etapy przygotowania

Mięso umyć pod bieżącą wodą (nie oczyszczać z żyłek i tłuszczu - później można wykorzystać wywar), włożyć do garnka, dodać wszystkie przyprawy, zalać wrzątkiem w takiej ilości, aby mięso było całkowicie zanurzone. Doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 2 godziny na wolnym ogniu, uzupełniając wrzątkiem wygotowany wywar. Wyjąć, od razu włożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na ok. 1,5 godziny. Sprawdzić szpikulcem lub termometrem do mięs, czy środek jest dopieczony. Podawać na zimno, krojone w plastry na chleb, lub jako przystawkę z sosem tzatziki i sałatką z pomidorów.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210