Przepisy kulinarne
Wtorek, 31 Marca 2015. Ilość przepisów w serwisie: 44648
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przepisy na wielkanoc

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

SOUVLÁKIA – szaszłyki z jagnięciny

SOUVLÁKIA – szaszłyki z jagnięciny  shutterstock.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 90 minut
Kaloryczność: 470 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 80 dag jagnięciny
  • gałązka rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  • cebula
  • 100 ml czerwonego wina
  • 200 ml bulionu mięsnego
  • plasterki cebuli i starta marchewka do przybrania
  • sól

Etapy przygotowania

Mięso pokroić w kostkę. Rozmaryn umyć i drobno posiekać. Czosnek obrać i drobno posiekać. Z soku z cytryny, cukru, musztardy, pieprzu, rozmarynu i czosnku zrobić marynatę.

Mięso zanurzyć w marynacie i odstawić na godzinę do lodówki. Mięso osączyć z marynaty i nadziewać na 8 patyczków do szaszłyków. Smażyć z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Szaszłyki zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu poddusić pokrojoną cebulę. Dolać wino, zagotować i dolać bulion, przyprawić, włożyć mięso i gotować, aż sos odparuje.

Szaszłyki podawać z surową cebulą i startą marchewką.

 

Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Przepisy na wielkanoc

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
3021

radobaryl

Ilosc dodanych przepisow:
1

gastrosfera1

Ilosc dodanych przepisow:
3

Vanek1

Ilosc dodanych przepisow:
114