Przepisy kulinarne
Piątek, 24 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

SOUVLÁKIA – szaszłyki z jagnięciny

SOUVLÁKIA – szaszłyki z jagnięciny  shutterstock.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 90 minut
Kaloryczność: 470 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 80 dag jagnięciny
  • gałązka rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  • cebula
  • 100 ml czerwonego wina
  • 200 ml bulionu mięsnego
  • plasterki cebuli i starta marchewka do przybrania
  • sól

Etapy przygotowania

Mięso pokroić w kostkę. Rozmaryn umyć i drobno posiekać. Czosnek obrać i drobno posiekać. Z soku z cytryny, cukru, musztardy, pieprzu, rozmarynu i czosnku zrobić marynatę.

Mięso zanurzyć w marynacie i odstawić na godzinę do lodówki. Mięso osączyć z marynaty i nadziewać na 8 patyczków do szaszłyków. Smażyć z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Szaszłyki zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu poddusić pokrojoną cebulę. Dolać wino, zagotować i dolać bulion, przyprawić, włożyć mięso i gotować, aż sos odparuje.

Szaszłyki podawać z surową cebulą i startą marchewką.

 

Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210