Przepisy kulinarne
Piątek, 24 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Schab gotowany na obiad i do kanapek.

Schab gotowany na obiad i do kanapek. Piotr
Dodane przez:
Czas przygotowania: 90 minut
Czas chłodzenia / mrożenia: 24 godzin

Składniki

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej do potraw
  • majeranek
  • mielona słodka papryka
  • pieprz mielony
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki soli
  • 3 litry wody
  • łyżka cukru
  • liść laurowy
  • 3 ziela angielskie

Mięso pokrojone w grube plastry jest doskonałe do obiadu, cienkie plastry pyszne ze świeżym chlebem.

Etapy przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy. Nacieramy przyprawą uniwersalną, majerankiem, mieloną papryką, pieprzem mielonym, solą i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Przyprawione mięso smarujemy majonezem i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 24 godziny.

Po upływie jednej doby wyciągamy mięso, odwijamy z folii.

Do garnka wlewamy gorącą wodę, dodajemy cukier, ziele angielskie i liść laurowy, mieszamy. Wkładamy mięso i gotujemy ok. 15 minut do zawrzenia. Przerywamy na 15 minut, potem jeszcze raz zagotowujemy. Mięso zostawiamy w wywarze na 1 godzinę. Odsączamy.

Ciepłe kroimy w grubsze plastry, polewamy sosem i podajemy z ziemniaczkami i surówką. Zimne mięso pokrojone w cienkie plastry doskonale zastępuje kupną wędlinę, jest soczyste i aromatyczne a na pewno zdrowsze.

Smacznego.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
09.4.2010

zgadzam się z komentarzem poniżej taki schabik to dopiero coś

 
08.4.2010

Taki schabik to same pyszności:)





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210