Przepisy kulinarne
Środa, 17 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44178
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Sarnina pieczona z marynaty :

Sarnina pieczona z marynaty : Babciagramolka
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 dni
Czas pieczenia: 90 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 0, 6 kg mięsa z combra sarniego
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • garść ziaren jałowca
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki mielonego jałowca
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżka pokruszonego rozmarynu
  • 25 dag wędzonej słoninki
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • ¾ szklanki słodkiej 30 % śmietanki
  • 3 cebule

Pieczeń z combra sarniny marynowanej przed pieczeniem w winie .Doskonałe danie na świąteczny obiad

Etapy przygotowania

 Wino, wodę , ocet balsamiczny , miód, przyprawy, pokrojoną w plastry cebulę zagotować . Mięso ułożyć w kamionce lub szkle i zalać wrzącą marynatą . Zostawić do ostudzenia . Przykryć i wstawić do lodówki na 48 godzin. W tym czasie kilkakrotnie obracać mięso . 
Mięso wyjąć z zalewy , odsączyć( pozostawiając ½ szklanki zalewy ). Natrzeć mielonym jałowcem, pieprzem i pokruszonym rozmarynem .Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć mięso rumieniąc je z każdej strony. Zdjąć mięso. Na patelnię wlać zalewę i chwilę ogrzewać.
Na mięso położyć kilka cienkich plasterków wędzonej słoniny , zrolować , obłożyć  plastrami słoniny .Obwiązać nicią do mięs tak by mięso stanowiło kształtny kawałek . 
Namoczyć na 15 minut garnek w wodzie .Odsączyć go .
Włożyć 3 pokrojone w piórka cebule , a na nie mięso. Zalać zalewą .Zamknąć garnek. Wstawić do zimnego piekarnika .Nastawić na 100 stopni .Gdy piekarnik osiągnie tą temperaturę zwiększyć do 180 stopni , a następnie do 230 stopni. Piec 1,5 godziny .Wyjąć mięso z garnka i zawinąć szczelnie w folię aluminiową .Sos zlać do garnuszka, przecierając go przez sitko . Rozrobić śmietankę z łyżeczką mąki tak by nie było grudek i wlać do sosu , dodając jednocześnie łyżeczkę masła. Ogrzewać mieszając aż sos się zagęści. Doprawić do smaku .
Mięso odwinąć , usunąć wiązanie i plasterki słoninki .Podzielić na porcje.
Podawać z makaronem Tagliatelle i surówką z buraczków .


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
10.8.2009

Z dziczyzna to jest trochę problemu. Jak się jej dobrze nie wymoczy i nie zamarynuje potem to moze mieć ,, dziwny " smak .Nie kazdemu smakuje . Ja tym razem zamarynowałam w winie , ale równie dobrze jest wymoczyć dziczyznę w maślance .Najlepiej żeby pierwszy raz przy robieniu pomógł ktoś kto już miał z dziczyzną doczynienia bo można się niepotrzebnie zrazić .

 
10.8.2009

ja miałam kiedyś okazję jeść pasztet z sarny ale już nie pamiętam smaku, wiem że był pyszny

 
08.8.2009

dawno nie jadłam takiej dziczyzny ale pamiętam ze gdy wujkowie - mysliwi dawali nam sarnę czy bazanty to uwielbialam:))





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
115

elapoetka

Ilosc dodanych przepisow:
4

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
206

patiszoneczek

Ilosc dodanych przepisow:
1

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
14

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
53

Ilosc dodanych przepisow:
404