Przepisy kulinarne
Czwartek, 27 Listopada 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44350
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Rolada schabowa z mięsem mielonym i filetem drobiowym

Rolada schabowa z mięsem mielonym i filetem drobiowym Joanna55
Dodane przez:
Czas przygotowania: 3 godzin

Składniki

  • Schab bez kosci- 2 kg
  • Mięso mielone drobiowo- wieprzowe- 0,90 dag
  • 1 podwójna piers z kurczaka
  • 125 gram sera żółtego Gouda
  • 1 bułka czerstwa
  • 1 szklanka bulionu drobiowego do bułki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • Pieprz kolorowy
  • Sól morska z czosnkiem
  • Czosnek granulowany lub świeży
  • Vegeta lub sól
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 4 listki laurowe
  • Olej, masło
  • 1 łyżka Mascarpone
  • Żelatyna w proszku- duża szczypta
  • 3-6 ziemniaków
  • 2 kostki bulionowe rozpuszczone w dużej szklance wrzącej wody, do podlania rolady w brytfance

pyszna rolada na wszelkie uroczystości

Etapy przygotowania

Ze schabu odkroić białą błonę.
Mięso naciąć wzdłuż przez srodek i nacinać tak, jak otwieramy książkę , aby powstał nam duży płat schabu.
Posmarować go olejem z obu stron i przyprawić solą lub vegetą, czosnkiem granulowanym lub świeżym i pieprzem oraz solą morską.
Przykryć i odstawić.
Bułkę namoczyć w szklance bulionu drobiowego, gdy spęcznieje osączyć na sitku.
Cebulę posiekać i zeszklić na masełku z odrobiną oleju, dodając 1 łyżeczkę Vegety i 0,5 łyżeczki cukru, podsmażyć chwilę. Wystudzić.
Piers z kurczaka rozdzielić na 2 pojedyńcze filety a te z kolei przekroić wzdłuż na pół. Otrzymamy 4 filety, które należy rozbić i lekko oprószyć solą. Scinki drobiowe pokroić w kostkę i odłożyć.
Ser żółty Gouda pokroić w kostkę.
Do mięsa mielonego dodać: jajko, pokrojone scinki drobiowe, bułkę osączoną, cebulę, Mascarpone, doprawić do smaku Vegetą, pieprzem. Dodać ser żółty i wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 200 st.
Płat schabu oprószyć po całosci żelatyną w proszku.
Ułożyć na nim cienką warstwę mięsa mielonego.
Na mięsie mielonym ułożyć rozbite filety drobiowe a na nich reszta mięsa mielonego.
Całosć scisło zrolować i osznurować nitką bawełnianą .
Pod sznurek powkładać listki laurowe.
Roladę włożyć do rękawa foliowego i końce zawiązać.
Wierzch nakłuć w kilku miejscach.
Ułożyć roladę w brytfance i podlać bulionem.
Przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika na 2,5 godziny.
30 minut przed końcem folię na górze rozciąć, po bokach ułożyć ziemniaki przekrojone na pół.
Wierzch rolady polać sosem z pieczenia i wstawić ponownie do piekarnika już bez pokrywki.
Po upieczeniu pozostawić roladę w wyłączonym piekarniku ok. 30 minut.
Można kroić gorącą, podać z ziemniakami, które razem się upiekły i sosem z pieczenia.
Doskonała jest też na zimno do pieczywa


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
196

beniawojt

Ilosc dodanych przepisow:
5

Apetyt

Ilosc dodanych przepisow:
5

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
18

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
11

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
5

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
56

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2959