Przepisy kulinarne
Sobota, 19 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43574
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Pyszna golonka wg Aleex

Pyszna golonka wg Aleex Aleex
Dodane przez:
Czas przygotowania: 5 godzin
Czas gotowania: 3 godzin

Składniki

  • 2-3 golonki
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • por
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • odrobina mąki
  • wegeta
  • przyprawy
  • ewentualnie:
  • groszek konserwowy
  • kukurydza
  • 2 jajka ugotowane na twardo

Wspaniałe mięciutkie golonki rozpływające się w ustach.

Etapy przygotowania

1. Golonki umyć, włożyć do garnka, zalać wodą. Zagotować.
Kiedy zacznie wrzeć, wodę odlać. Ponownie zalać wodą golonki.

2. Do garnka włożyć marchewki, cebulę i czosnek, całość doprawić wegetą. Gotować do miękkości na małym ogniu. Może to potrwać nawet 2-3 godziny.

3. Kiedy mięso będzie mięciutkie, zdjąć z ognia, wyjąć na talerz i pozostawić do ostygnięcia (wywar zostawić!).
Po ostygnięciu mięso podzielić na większe kawałki pozbawione kości. Przyprawić, obłożyć plasterkami czosnku.

4. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć na tłuszcz porcje golonki i obsmażyć na rumiano. Następnie dolać na patelnię trochę wywaru i dusić ok 15 minut. W ten sposób powstanie sos, który trzeba zagęścić odrobiną mąki.
Można także włożyć kawałki golonki do rękawa foliowego, podlać mięso wywarem i piec około 1 godz. na rumiano.

5. Golonka wyśmienicie smakuje z ostrymi dodatkami.
Smacznego!

6. Z pozostałego wywaru można zrobić pyszną galaretę. Wystarczy dodać do niego groszek, pokrojoną marchewkę i jajka, ewentualnie pokroić jeden kawałek golonki. Gdyby okazało się, że wywar jest mało esencjonalny, można dodać żelatynę.

Aha - jeszcze jedno. Wodę po zagotowaniu golonki odlewa się, aby wywar był bardziej klarowny.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
08.9.2009

Ja taką ugotowaną golonkę zapiekam w piekarniku, aż będzie rumiana, a z wywaru robię krupnik :)

 
15.8.2009

wyglądaja przepysznie.

 
15.8.2009

Dziękuję Aniu - moi znajomi ją uwielbiają. zawsze pytają, czy znów ją zrobię. I robię, bo ich pochwały są szczere, a ja lubię dobrze karmić ludzi :))))))))))))





REKLAMA

Sonda

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
89

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
109

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

magdelka

Ilosc dodanych przepisow:
1

Klaudusia2008

Ilosc dodanych przepisow:
2

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!