Przepisy kulinarne
Środa, 24 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44193
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Pieczeń z szynki

Pieczeń z szynki
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 dni
Czas pieczenia: 100 minut

Składniki

  • 1,6 kg surowej szynki ze skórą
  • 1 op. soli peklowej
  • 2 liscie laurowe
  • 1 kulka ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 600 ml wody przegotowanej ciepłej
  • 1 op.małe nerkowców
  • 1 garść posiekanych orzechów włoskich
  • 50 ml brandy lub czystej wódki
  • 3/4 szklanki wody
  • pieprz

Pieczeń szpikowana orzechami

Etapy przygotowania

Szynkę umyć, włożyć do ostudzonej  solanki (sól peklowa +woda+przyprawy) i przechowujemy 24 godziny w chłodnym miejscu.Po jednym dniu odwracamy szynkę na druga stronę.Po tym czasie wyjmujemy szynkę z zalewy i osuszamy.Skórę nacinamy w kratkę ,szpikujemy orzechami nerkowca lekko posypujemy szynkę pieprzem i część bez skóry obtaczamy w posiekanych włoskich orzechach. Mięso wkładamy do rękawa polewamy brandy .podlewamy wodą ,zamykamy rękaw i wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego 170 stopni i pieczemy ok 100 minut.W połowie pieczenia przewracamy mięso na druga stronę.Podajemy pieczeń  z zagęszczonym sosem z pieczenia(nadmiar tłuszczu zebrać).


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Tagi

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2938

wandeczka

Ilosc dodanych przepisow:
2

chef7

Ilosc dodanych przepisow:
3

sport.96

Ilosc dodanych przepisow:
56

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
116

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
14

Duusiak

Ilosc dodanych przepisow:
212

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
207