Przepisy kulinarne
Sobota, 20 Grudnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44431
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Pasztet z zająca

Pasztet z zająca
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: 90 minut
Kaloryczność: 295 kcal
Ilość porcji: 15

Składniki

  • przodek i podroby z zająca
  • 25 dag tłustej wieprzowiny
  • 25 dag wątróbki cielęcej
  • 5 dag słoniny
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 suszone grzyby
  • 2 liście laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 bułka
  • 4 jajka
  • 50 ml koniaku
  • 1/2 łyżeczki Imbiru KAMIS
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 15 dag słoniny do wyłożenia formy

Etapy przygotowania

■ Przodek i podroby z zająca oraz wieprzowinę umyć, osuszyć.

■ Dodać oczyszczone, opłukane warzywa, grzybki, liście laurowe i ziele angielskie. Zalać 1/2 litra wody. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny. W połowie gotowania dodać sól i pieprz. Miękkie mięso zostawić w wywarze do ostygnięcia.

■ Wątróbkę obrać z błon i pokroić na plasterki. Zalać niewielką ilością wywaru z gotowania mięsa i dusić ze słoniną 10 minut. W wywarze namoczyć bułkę.

■ Wystudzone mięso wyjąć z wywaru, odsączyć. Zemleć dwukrotnie z wątróbką, słoniną i bułką. Wbić jajka, wlać koniak, dodać odparowany do 1/3 wywar. Doprawić do smaku solą z pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową. Utrzeć na gładką masę.

■ Formę pasztetową wyłożyć pokrojoną na plastry słoniną, włożyć masę pasztetową, wyrównać powierzchnię. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180°C.

■ Po ostygnięciu wyjąć z formy. Podawać z sosem cumberland lub z ćwikłą i chrzanem.

UWAGA ! Pasztet zamroź. Wyjmij go z zamrażarki dzień przed świętami i rozmrażaj w temperaturze pokojowej.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
8

Angua

Ilosc dodanych przepisow:
15

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
22

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
216

lula

Ilosc dodanych przepisow:
1

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
14

foka

Ilosc dodanych przepisow:
282

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2962