Przepisy kulinarne
Niedziela, 23 Listopada 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44340
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Pasztet z zająca

Pasztet z zająca  fotolia.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 90 minut
Kaloryczność: 340 kcal
Ilość porcji: 10

Składniki

  • przodek zajęczy
  • kostka bulionu wołowego
  • 30 dag wieprzowiny
  • 10 dag słoniny
  • cebula
  • włoszczyzna
  • jajko
  • czerstwa bułka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • Listek laurowy PRYMAT
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • grubo mielony pieprz
  • GALARETA:
  • 2 kostki bulionu grzybowego
  • 3 łyżki żelatyny
  • ziele angielskie
  • Listek laurowy PRYMAT
  • kilka marynowanych grzybków

Etapy przygotowania

 Mięso zająca zalać szklanką wody, dodać kostkę bulionu wołowego, dusić do miękkości. Ostudzić, usunąć kości. W sosie namoczyć bułkę. Mięso wieprzowe i słoninę pokroić w grubą kostkę. Włoszczyznę obrać, pokroić. Dodać do mięsa z zielem, listkiem i gałką. Podlać wodą, dusić 20 min.

Bułkę odcisnąć. Cebulę obrać i posiekać. Oba rodzaje mięsa zemleć 2–3-krotnie wraz z bułką. Do masy wbić jajko, dodać cebulę, doprawić pieprzem i dokładnie wyrobić. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej masę, wyrównać powierzchnię. Piec 1 i 1/2 godz. w temp. 180°C. Upieczony pasztet ostudzić i wyjąć z formy.

Galareta : kostki bulionowe rozpuścić w 1/2 l wody, dodać przyprawy, zagotować. Wyjąć listek i ziele. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach ciepłego bulionu, wymieszać z pozostałym bulionem, ostudzić. Pasztet przełożyć do większej formy niż ta, w której był pieczony. Na wierzchu ułożyć grzyby, zalać letnią galaretą, odstawić do zastygnięcia.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
22.12.2008

Bardzo fajny i smaczny przepis. Zrobiłam pasztet w ubiegły weekend i jestem bardzo zadowolona. Jedyną pracochłonną czynnością było wyjęcie śrutu z zająca ;-) ale to już nie wina autorki. Po prostu takiego kupiłam. Pasztecik o zwięzłej konsystencji, intensywnej nucie zapachowej. Nieskomplikowane wykonanie nawet dla początkującego kucharza -a efekt zaskoczy domowników :-)





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
196

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2958

Apetyt

Ilosc dodanych przepisow:
3

beniawojt

Ilosc dodanych przepisow:
2

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
5

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
16

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
56