Przepisy kulinarne
Czwartek, 28 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44081
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Nerki wieprzowe :

Nerki wieprzowe : Babciagramolka
Dodane przez:
Czas przygotowania: 6 godzin
Czas duszenia: 90 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 1kg nerek
  • 4 cebule
  • 5 dag smalcu
  • 1 marchewka
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 kostka bulionu cielęcego ( lub wołowego ) Knorra
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • 2 łyżki mąki + 1 łyżka smalcu ( na zasmażkę )
  • ½ litra wody
  • majeranek

Nerki są bardzo smaczne pod warunkiem , że ma się do nich cierpliwość .Muszą być dobrze wymoczone .

Etapy przygotowania

 Nerki przekroić na pół . Zalać wodą . Po godzinie wodę wymienić na świeżą. Po upływie trzech godzin Nerki odcedzić . Wykroić z nich moczowody i zdjąć białą błonkę z wierzchu. Ponownie zalać wodą i zostawić na godzinę . Zmienić wodę jeszcze raz . Po godzinie zlać wodę z ostatniego moczenia. Włożyć nerki do garnka , zalać 1  litrem wody , zagotować i gotować 15 minut. Odcedzić . Pokroić w talarki. Obsmażyć na rumiano na smalcu. Włożyć do rondla , dodać pokrojoną w piórka cebulę , ziele angielskie, liście laurowe, obraną i pokrojoną w talarki marchew ( można też utrzeć ją na tarce jarzynowej na grubych oczkach ) , bulion Knorra .Zalać ½ litra wody i dusić ok. 1 godziny. Gdy nerki będą miękkie zrobić rumianą zasmażkę z mąki ( na smalcu ) i dodać ją do nerek. Doprawić pieprzem , papryką i majerankiem . 
Kiedyś doprawiałam nerki maggi w płynie ale od paru lat od kiedy jest bulion cielęcy Knorra używam bulionu .Tak doprawione  nerki są moim zdaniem smaczniejsze .

 

 


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
08.7.2009

ja robię inaczej;) ale tój pomysł ciekawy





REKLAMA

Sonda

szpinakowa :D

Ilosc dodanych przepisow:
1

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
2

medon

Ilosc dodanych przepisow:
168

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
203

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
230