Przepisy kulinarne
Wtorek, 23 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44190
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Kurczak z Bakłażanem

Kurczak z Bakłażanem evita0007
Dodane przez:
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 2

Składniki

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka (średnia)
  • 1 mały bakłazan
  • 1/2 papryka czerwona
  • 1/2 papryka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 cm laski imbir świeży
  • 1 łyzka stołowa curry
  • sól do smaku (ok 1/2 łyzeczki)
  • pieprz kolorowy (wg uznania)
  • 3 łyżki olej do smazenia dobry
  • Na marynatę piersi :
  • 2 duże łyżki sos chili czosnkowy
  • 2 łyżeczki do herbaty sos chili z imbirem
  • 2 łyżki sos sojowy-ciemny
  • jak o czym ś zapomniałam to nie szkodzi widać na foci ^^

Jest ostro !! Nie powiem że nie ,ale jest równiez smacznie :)

Etapy przygotowania

Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Następnie kroimy w paski lub w kostkę jak kto lubi. Wrzucamy do miski lub do innego naczynia i dokładamy do niego 2 duże łyżki sosu chili czosnkowego
2 łyżeczki do herbaty sosu chili z imbirem
2 łyżki sosu sojowego-ciemnego-mieszamy i wkładamy do lodówki na conajmniej 1h.
W tym czasie myjemy warzywa,czosnek i imbir obieramy. Wszystkie przygotowane warzywa kroimy w słupki. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej i dodajemy pocięte warzywa.Delikatnie solimy i pieprzymy-mieszamy,przykrywamy pokrywą i dusimy około 10 minut.Odkrywamy i podsmażamy chwilkę do wyparowania wody jaka nam powstała.Tak przygotowane warzywa wykładamy do innego naczynia.Na tym samym oleju dodajemy kurczaka wraz z marynatą jaka sie zrobiła dodajemy curry i smażymy bez przykrycia z kazdej strony mieszając około paru minut,bo pierś szybko sie smaży. I gotowe.
Na talerz wykładamy wcześniej uduszone warzywa na nie wykładamy kurczaka i podajemy.

Np. z ryżem i dowolną surówką....


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
05.11.2011

gusia1000To po jakie licho ten komentarz, tam sama cukinia tu sam bakłażan.Jakieś modyfikacje i wybrzydzanie.Przepis jest całością, jak wielka wege jesteś, to oceniaj przepisy bezmięsne.

 
05.11.2011

Ej tam, ej tam, też powód do buczenia! Nie ma grzyby jest bakłażan i na pewno pysznie wyszło!

 
05.11.2011

Dla mnie z tego dania tylko bakłażan by był. 5.





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2938

wandeczka

Ilosc dodanych przepisow:
2

chef7

Ilosc dodanych przepisow:
3

sport.96

Ilosc dodanych przepisow:
56

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
116

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
14

Duusiak

Ilosc dodanych przepisow:
212

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
207