Przepisy kulinarne
Piątek, 22 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44053
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Klops z jajkiem

Klops z jajkiem
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Kaloryczność: 365 kcal
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 80 dag mieszanego mielonego mięsa wołowego i wieprzowego
  • 2 kajzerki
  • 2 jajka
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 suszone grzyby
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki musztardy
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżki masła
  • łyżka natki pietruszki
  • po 1/2 łyżeczki rozmarynu i majeranku
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Ściśle zwinąć mięso, uważając, by jajka się nie poprzesuwały. Klops ostrożnie przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką brytfanny. Równomiernie skropić stopionym masłem. Piec ok. 50 min w temp. 190°C.  

Grzyby opłukać, moczyć godzinę w wodzie. Gotować 30 minut w tej samej wodzie, ostudzić, pokroić w paski. Cebule obrać i drobno posiekać. Kajzerki namoczyć, lekko odcisnąć, rozdrobnić.

Mięso wymieszać z kajzerkami, posiekaną cebulą, grzybami, musztardą, skórką z cytryny, surowymi jajkami, natką, rozmarynem, majerankiem i przyprawą do mięsa mielonego. Przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić, aby masa stała się kleista.

Masę mięsną rozłożyć równo na zwilżonej stolnicy, nadając jej kształt prostokąta. Jajka obrać ze skorupek. Ułożyć pośrodku masy, jedno za drugim, tak aby stykały się końcami. Ściśle zwinąć mięso, uważając, by jajka się nie poprzesuwały. Klops ostrożnie przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką brytfanny. Równomiernie skropić stopionym masłem. Piec ok. 50 min w temp. 190°C.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
06.12.2008

bardzo dobry,plecam, ale bez jajka

 
03.10.2008

Generalnie nie przepadam za mięsem nadziewanym jajkiem na twardo, ale jeśli chodzi o wygląd, to akurat uważam, że jajko "rozwesela" tę potrawę.

 
03.10.2008

A to jajko w środku szpeci całą potrawę... ble





REKLAMA

Sonda

Ilosc dodanych przepisow:
403

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
202

Renia_Kawa

Ilosc dodanych przepisow:
96

karita

Ilosc dodanych przepisow:
111

KuchniaDoroty

Ilosc dodanych przepisow:
1

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
2

medon

Ilosc dodanych przepisow:
167

lena33

Ilosc dodanych przepisow:
36