Przepisy kulinarne
Piątek, 25 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44001
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Karkówka duszona w zalewie z ketchupu

Karkówka duszona w zalewie z ketchupu
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 godzin
Czas duszenia: 2 godzin
Ilość porcji: 5

Składniki

  • karkówka - 1,5 kg (równie dobrze nadaje się łopatka wieprzowa)
  • woda - 200 ml
  • ketchup pikantny - 200 ml
  • musztarda - 1 czubata łyżka
  • chilli - szczypta lub wedle uznania
  • papryka słodka w proszku - 1 łyżka
  • pieprz - 0,5 łyżki
  • sól - 0,5 łyżki
  • ocet - 2 łyżki
  • cukier - 1 łyżka
  • kostka rosołowa - 0,5 kostki
  • cebula - 5 dużych sztuk
  • oliwa do smażenia

Pyszna karkówka pieczona w zalewie z ketchupu. Lepszej nie jadłem!

Etapy przygotowania

Wodę podgrzać i rozpuścić w niej kostkę rosołową oraz cukier. Dodać ketchup, musztardę, ocet i przyprawy. Wymieszać do uzyskania jednolitej zalewy.

Mięso pokroić w steki i obsmażyć na rozgrzanej oliwie przez 1-2 minuty z każdej strony. Obsmażone mięso włożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokroić w około centymetrowej grubości talarki i pokryć nimi mięso. Czasami dodatkowo pokrywam mięso papryką wszelkich kolorów (po upieczeniu stanowi smaczny dodatek do mięsa), a nawet jabłkami. Całość zalać wcześniej przygotowaną zalewą i dusić przez 1 godz. 30 min. pod przykryciem w rozgrzanym do 200-220 stopni piekarniku. Tak przygotowaną karkówkę podaję przeważnie z chlebem.

Smacznego!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
26.2.2011

Też robię bardzo podobnie karkówkę:) Pycha!





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2896

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
218

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
33

Radek pl

Ilosc dodanych przepisow:
1

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
6

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
194