Przepisy kulinarne
Sobota, 25 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Karczek pieczony w sosie śliwkowym

Karczek pieczony w sosie śliwkowym Pyza
Dodane przez:
Czas przygotowania: 5 godzin
Czas pieczenia: 90 minut
Ilość porcji: 10

Składniki

  • ok. 1,5 kg wieprzowego schabu karkowego b/k (chudego)
  • 2 duże cebule
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka (niekoniecznie)
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 15-20 dkg śliwek węgierek (poza sezonem można użyć śliwek mrożonych)
  • do natarcia mięsa: 1-2 łyżeczki pieprzu cytrynowego, 2 czubate łyżeczki czosnku suszonego granulowanego, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka papryki mielonej, 2 łyżki suszonego majeranku
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • 1/3 szkl. śmietanki kremówki 30%
  • do smaku: sól, cukier, pieprz czarny mielony

pyszne mięso w słodkawym, aromatycznym sosie...

Etapy przygotowania

Mięso umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć przyprawami, ew. związać nicią kuchenną nadając zgrabny kształt pieczeni, odłożyć do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny. Po tym czasie zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym maśle. Cebule, marchewki, pietruszkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blasze do pieczenia, dodać liście laurowe i ziele angielskie, na wierzch położyć mięso. Całość podlać ok. 1-1,5 szkl. wody i piec 1 godzinę w temp. 180 st. C, często polewając wytworzonym sosem. Po tym czasie dołożyć umyte, wypestkowane i pokrojone na mniejsze kawałki śliwki i piec dalsze 30-40 min. też polewając sosem co jakiś czas. Jeśli sos za bardzo nam odparuje  możemy uzupełniać go dolewając wody, ale nie za dużo na raz. Kiedy mięso jest upieczone (po głębokim nakłuciu drewnianą szpadką wypływa przeźroczysty sok) przekładamy je na talerz aby odpoczęło a sos przecedzamy i przecieramy warzywa ze śliwkami (aby ułatwić sobie pracę warzywa z sosem możemy najpierw zmiksować a potem przetrzeć, pamiętajmy jednak o wcześniejszym usunięciu liści laurowych i ziela angielskiego). Sos ponownie podgrzewamy, doprawiamy octem balsamicznym, ew. solą, cukrem, pieprzem i zabielamy śmietanką. Przetarte warzywa dostatecznie go zagęszczą i nie potrzeba mąki. Pieczeń podajemy pokrojoną w dość grube plastry, z sosem, ziemniakami albo kluseczkami śląskimi czy kopytkami i surówką (ja zrobiłam z selera, z dodatkiem rodzynek)


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
23.3.2010

Gratulacje! :)))

 
14.12.2009

Duża piątka.Robiłam , więc wiem,że zasługuje na tą ocenę.





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210