Przepisy kulinarne
Wtorek, 2 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44158
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Gulasz wołowy - polski

Gulasz wołowy - polski Aseret
Dodane przez:
Czas przygotowania: 75 minut
Ilość porcji: 75

Składniki

  • mięso wołowe bez kości (rozbef, lub inne młode mięso) - 50 dag
  • grzyby suszone - 2 - 4 szt
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa gulaszowa - 1 łyżeczka płaska
  • tłuszcz do smażenia
  • mąka - 1 łyżka
  • cebula - 1 spora szt
  • śmietana - 100 g

Gulasz dobrze komponuje się podany z kaszą, ziemniakami lub makaronem z wszelkimi surówkami.

Etapy przygotowania

Poprzedniego dnia namoczyć i podgotować grzyby.
Mięso umyć, w całości zbić mocno, posolić, po czym pokroić na 2,5 cm kostki.
Obsypać je przyprawami, następnie mąką, włożyć na mocno rozgrzany na patelni tłuszcz, obsmażyć na rumiano.
W płaskim rondlu z przykrywą zeszklić nie rumieniąc w tłuszczu pokrojoną na plastry cebulę, włożyć obsmażony gulasz, dodać grzyby wraz z wywarem (powinno go być około 1,5 szklanki), dusić pod przykryciem na niezbyt silnym ogniu około 40 minut.
Wlać wówczas śmietanę z łyżką mąki i dusić jeszcze około 10-15 minut.
Do gulaszu podawać kaszę perłową ugotowaną na sypko, lub makaron czy ziemniaki i wszelkie surówki.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Tagi

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

sport.96

Ilosc dodanych przepisow:
55

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
110

jasminaa

Ilosc dodanych przepisow:
75

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2930

Haniaaa

Ilosc dodanych przepisow:
1

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
13

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
52

medon

Ilosc dodanych przepisow:
168