Przepisy kulinarne
Środa, 22 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44222
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Galaretka drobiowa

Galaretka drobiowa
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut
Czas gotowania: 45 minut

Składniki

  • woda 2,5 litra
  • udka z kurczaka 3 szt
  • Hortex sałatka jarzynowa tradycyjna 450 g (mrożonka)
  • żelatyna na 2,5 litra wody
  • Bulion z oliwą z oliwek z ziołami Knorr 2 kostki
  • sól
  • pieprz
  • listek laurowy 2 szt
  • ziele angielskie 3 szt

zamiast wędliny

Etapy przygotowania

Udka gotujemy z zielem angielskim i listkami laurowymi. Gdy będą już miękkie wyjmujemy z wywaru i kroimy na małe kawałki. Wywar przecedzamy i uzpełniamy wodą tak by wyszło go 2,5 litra, gotujemy na nim warzywa do miękkości z kostkami bulionu, następnie rozrabiamy w nim żelatynę i dokładamy pokrojonego kurczaka. Wlewamy do miseczek i odstawiamy do stężenia.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
03.1.2010

Ja gdy robię galaretkę drobiową to po prostu gotuję więcej wywaru i mam przy okazji rosół. Wystarczy ugotować makaron i mamy dodatkowe danie. A wywar do żelatyny odmierzam potem. Kukurydzę i groszek po prostu wsypuję do pokrojonego mięsa i marchewki. Myślę, że to jest prostszy sposób na galaretkę. Zresztą każdy robi tak jak lubi. Pozdrawiam.

 
02.1.2010

Smakowitości. Planuję wykonać drobiową galaretę ale jestem strasznie przywiązana do galarety wiepszowej. Zawsze wygrywa ale chyba się pokuszę. Gratuluję :)

 
08.11.2009

Gotuję w ten sposób, ponieważ jest mi łatwiej odmierzyć 2,5 litra wywaru. Udka gotują się znacznie dłużej niż warzywa i woda wyparowuje, dlatego wyjmuję udka, przecedzam wywar, odmierzam 2,5 litra ( w razie konieczności uzupełniam ilość wody) i gotuję w nim warzywa które potrzebują raptem 10-15 minut by były miękkie. Przy gotowaniu udek powstaje tzw. szumowina dlatego też i z tego względu nie gotuję warzyw razem ponieważ nie jest to zbyt higieniczne i czyste gotowanie. Jaki jest sens gotować udka z warzywami pokrojonymi w kostkę a potem myć owe kostki lub kukurdzę czy groszek zielony w wodzie żeby galaretka była czysta i klarowna ?





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2949

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
3

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
15

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
54

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210