Przepisy kulinarne
Czwartek, 23 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Domowe wędliny

Domowe wędliny bernika
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 dni

Składniki

  • schab lub pierś indyka lub szynka lub karczek
  • przyprawy: majeranek, czosnek, papryka co kto lubi
  • wegeta
  • woda
  • sznurek
  • folie i woreczki

Super przepis na domową dietetyczna bez konserwantów jak za starych czasów wędline wg Gargamela.

Etapy przygotowania

Przepis główny:

Kawałek wytrybowanego schabu (odłączony od kości) nacieram warzywkiem i majerankiem, czosnkiem i papryką słodką. Od razu wkładam do większego worka foliowego (nie aluminiowy), zawijam szczelnie aby nie bylo powietrza. Wskazane jest założyć brzegi woreczka do wewnatrz i zawijać dalej (wzmocnienie boków). Po dokładnym zawinięciu owijam sznurkiem (nie za cienki) bardzo mocno odstepy 0,5-1 cm. Tak owinięty schab wkładam do garnka z zimną wodą i stawiam na gaz. Od momentu zagotowania (z zegarkiem w reku) cieńszy schab gotuję 6-7 minut grubszy do 10.Zdejmuję z gazu i w tej wodzie ma wystygnąć. Po wystygnięciu rozcinam folię. Schab ten podaje się na zimno. Zaleta-dietetyczny, miękki i bardzo soczysty. Polecam na święta zrobic przyjemnosć rodzinie i zafundowac im własna wędline ;) Mój slubny kosztujac pwoedział REWELACJA... innych wedlin nie kupujemy. Rodzice po skosztowaniu powiedzieli to samo :)

Jedna uwaga. w przyapdku schabu bałam sie jak mięso bedzie wyglądało po tak krotkim gotowaniu wiec 2 razy przeprowadziłam całą procedure dla pewnosci. I bylo ok. Nastepnym razem zrobie dokładnie jak mowi przepis czyli zagotuje tylko raz

Jesli chodzi o karczek to jest mój faworyt! przez noc mięsko sie macerowało w czosnku, majeranku i vegecie, powciskałam czosnek nawet głęboko robiąc małe dziurki nozem. tym razem jednak gotowałam 35 minut bo miałam taki ładny szeroki kawałek. wyszło pysznie:)
.

Czas przygotowania od 1 do 2 dni.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
20.3.2013

Dodam, też drugą uwagę - karczek im większy tym gorszy, bardziej przerośnięte mięsą z tej części zwierzęcia uzyskuje się metodą tuczenia i sztucznyh pasz. Więc taka wędlina też nie jest do końca zdrowa - no i w vegecie też jest sporo glutamininanu

 
20.3.2013

Mała uwaga, skoro wędlina ma być bez konserwantów, polepszaczy itp. to radzę sobie dobrze przeczytać skład przyprawy warzywko.Niestety często gęsto fani zdrowego żywienia, tak naprawę tylko sądzą, że nie używają chemii do gotowania.

 
10.10.2011

Bardzo fajne przepisy na wędliny domowe są też tutaj, polecam, pyszotka :) http://www.megapedia.pl/wedliny-domowe.html





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2949

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
15

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210